· · Коментари: 0
СЕДАМ ТАЈНИ

СЕДАМ ТАЈНИ КОЈЕ ШУМЕ СКРИВАЈУ ОД НАС: Играју КЉУЧНУ УЛОГУ у нашем ЖИВОТУ коју ми ни не препознајемо

Где бисте пронашли највец́и светски рекреативни центар и најприроднији супермаркет? Шуме не би биле ваш први одговор, зар не? У томе је ствар са шумама. Оне скривају тајне.

1648538579_trees-g22c3e5fac_1280.jpg
Пхото: Пиxабаy

Шуме за нас чине више него што мислимо. Пречишћавају нам воду, филтрирају ваздух и обезбеђују храну, лекове и гориво за више од милијарду људи широм света. 

Предуго смо посматрали дрвец́е само као функционално или украсно, објекте у позадини или по страни. Они украшавају градске улице. Пружају нам хладовину за одмор и предах од сунца. Снабдевају нас папиром и горивом, воц́ем и орашастим плодовима. Ове користи су прилично очигледне.

Међутим, неке друге њихове користи су готово невидљиве голим оком. Шуме тихо раде у позадини, потајно чисте нашу воду, филтрирају ваздух и штите нас од климатских промена. Они су анђели чувари за више од милијарду људи, пружајуц́и храну, лекове и гориво онима који можда нигде другде немају приступ тим ресурсима. У њима се налази више од три четвртине светске копнене биолошке разноликости и домови су неких од најсиромашнијих људи на свету.

Шуме играју кључну улогу у нашем животу коју ми ни не препознајемо.

1. Супермаркети 

Шуме су много више од јабуке или поморанџе које повремено уберемо са дрвета, оне су збиља прехрамбене пијаце. Готово 50% воц́а које једемо долази са дрвец́а, а да не помињемо орашасте плодове и зачине које такође добијамо из ових прехрамбених корпи.

2. Животно осигурање

 Неке заједнице се за изворе хране ослањају готово искључиво на шуме. Око 40% екстремно сиромашног руралног становништва – око 250 милиона људи живи у шумама и саванама. За ове заједнице, живахне шуме и дрвец́е су њихов спас од глади.

3. Извор воде 

Пхото: Пиxабаy

Шуме обезбеђују велики део пијац́е воде за преко 1/3 највец́их светских градова, укључујуц́и Њујорк и Мумбај. Многе реке и потоци имају изворе у шумама. Дрвец́е делује као филтери и пружа нам чисту воду неопходну за живот.

4. Енергија

Отприлике 1/3 светске популације користи дрво као извор енергије за потребе кувања, загревања воде и грејања. Шумско дрвеће обезбеђује око 40% глобалне обновљиве енергије – колико и соларна, хидроелектрична и енергија ветра заједно. Дрвец́е поново израсте, али морамо ставити нагласак на веће, одрживо коришц́ење ових ресурса како бисмо заштитили наше шуме од пропадања.

5. Суперхероји

Пхото:Пиxабаy

Шуме и дрвец́е можда изгледају неупадљиво попут Кларка Кента, али су на много начина попут Супермена. Оне су наши хероји у борби против климатских промена. Оне чине наше градове одрживијима природним хлађењем ваздуха и уклањањем загађивача. Оне чувају наше здравље пружајући нам уточишта и места за опуштање. Оне се боре против деградације земљишта и супротстављају се губитку биодиверзитета обезбеђујуц́и станишта за биљни и животињски свет.

6. Усисавање угљеника

Као сила која се бори за добро, наши шумски суперхероји усисавају угљеник, упијајуц́и око 2 милијарде тона угљен-диоксида сваке године. Као и сваки суперхерој, они имају ману. Крчење шума је њихов криптонит. Када се дрвец́е посече, они ослобађају овај угљен-диоксид назад у ваздух. Крчење шума је у ствари други водец́и узрок климатских промена након сагоревања фосилних горива. На њега отпада скоро 20% свих емисија гасова са ефектом стаклене баште – више од целог светског транспортног сектора.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ: Заговорник прихватања тела: НЕ МОРАТЕ да будете МРШАВИ да бисте ИЗГЛЕДАЛИ ДОБРО

7. Рекреација

Дрвец́е ублажава стрес. Туризам заснован на природи расте три пута брже од туристичке индустрије у целини и сада чини приближно 20% глобалног тржишта. Студије чак повезују зелене површине и  дрвец́а у градовима са смањењем нивоа гојазности и криминала. Један од примера, стопа гојазности деце која живе у подручјима са лакшим приступом зеленим површинама нижа је него код деце која имају ограничен приступ или га уопште немају.

Шуме су наши тихи помагачи. Оне потајно играју вец́у улогу у нашем свакодневном животу него што ми мислимо. Не можемо водити здрав, продуктиван живот супротан оном какав бисмо иначе имали без њих, и не можемо се надати да ц́емо имати свет без глади и сиромаштва без њихове помоц́и, помоц́и влада, агенција и тела која их штите, и ваше помоц́и која се огледа у њиховом поштовању.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.