· · Коментари: 0

СТРУЧЊАК ЗА БАШТОВАНСТВО: Ево шта се ради са НАРЦИСИМА када прецветају за БОЉИ РОД следеће године

ОНИ су познати знак пролећа и улепшавају чак и најтмурније дане

1649230009_yoksel-zok-hzZZ-tFYumU-unsplash.jpg
Фото: Unsplash

Ако сте ове године имали велики род нарциса, постоји неколико корака које треба предузети како бисте осигурали да ствари буду једнако успешне 2023. године.

Писац о баштованству Мери Х. Дајер поделила је своје највеће савете, пошто је објаснила да је накнадна нега нарциса једнако важна као и припрема.

Уклоните цветове

„Уклоните цветове нарциса чим почну да се суше, иначе ће луковице потрошити знатну енергију покушавајући да створе семе“, рекла је она.

Али немојте уклањати лишће - само цвет и стабљику.

„Једноставно речено, лишће апсорбује енергију сунчеве светлости, а кроз процес фотосинтезе, енергија се претвара у хемикалије које производе шећер – храну која одржава цветање луковица из године у годину“, наставила је она.

Прочитајте још:12 биљака које ЦВЕТАЈУ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ: Организујте башту или терасу да вас увек одушевљава

„Ако прерано уклоните лишће, луковице ће закржљати, што резултира мањим цветањем у наредној години. Витални рад цветних листова је такође разлог зашто нарцисе увек треба садити на јаком сунцу. Када уклоните цветове и стабљике нарциса, оставите листове на месту док не пожуте - процес који обично траје око шест недеља."

Фото: Пиксабеј

Не плетите лишће

Понекад људи плету листове или их стављају у снопове са гуменим тракама, али Мери то не саветује.

„Уместо тога, размислите о начинима да камуфлирате лишће“, закључила је она.

"На пример, посадите вишегодишње биљке које ће сакрити умируће лишће док расту у пролеће."

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.