Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЦВЕТНИ СПЕКТАКЛ

12 биљака које ЦВЕТАЈУ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ: Организујте башту или терасу да вас увек одушевљава

Заиста је лепо имати цветове током целе године, али понекад је то тешко постићи

1649060890_spring-g86b3d688f_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Да бисте уживали у цветовима током целе године, неопходно је да засадите врсте цвећа које ће најбоље смењивати једно друго. Тек што једно престане да цвета, стиже друго, а ви остајете да уживате у предивном погледу 365 дана. За вас смо припремили листу која ће од ваше баште или терасе направити праву оазу.

1. Лепа Ката

Лепа Ката може бити вишегодишња или једногодишња биљка са наизменичним, зеленкастим листовима. Ова биљка даје беле, лила или розе цветове. Ови цветови се обично појављују крајем лета и трају већи део зиме јер одлично подносе хладноћу.  Брзина раста ове биљке зависи од врсте, која може да достигне висину од око 30 цм за само неколико месеци.

Прочитајте још: ЦВЕТ КОЈИ СЕ СЕЈЕ САМО ЈЕДНОМ! У старим вртовима КАНДИЛИЦА је увек имала место јер "ЈЕДЕ" КОРОВ

2. Хризантеме

Хризантема је прилично цветна биљка, која помаже да се филтрирају неки токсини, као што су амонијак и бензол, који су два елемента која се често налазе у пластици, детерџентима и лепковима. Ове биљке дају прелепо цвеће током јесени које може бити једноструко или двоструко (са два слоја латица); оне су розе, беле, црвене, двобојне.

3. Баштенски каранфил

Овај род биљака обухвата око 300 врста једногодишњих и вишегодишњих биљака пореклом из Азије, Африке и Европе. То је биљка широке палете боја, због чега је љубитељи баштованства веома цене. Имају дрвенасту основу која достиже висину између 45 и 60 цм. Поред тога, цветање ове биљке се јавља скоро током целе године.

4. Египатска звезда

Биљка пореклом из Африке и Арабије. Достижу висину од највише 1 м. Листови су светло зелени и могу бити копљасти или овални пуни длачица. Цветови су мали и звездасти, и појављују се у прилично збијеним гроздовима и могу бити ружичасти, црвено-бели или лила. Ова биљка цвета од лета до јесени, мада то понекад могу да раде и зими.

Прочитајте још: Девет МОЋНИХ тајних састојака за РАСТ ЦВЕЋА: Већину имате у кући, а ни не знате колико их биљке воле

5. Лаванда

Лаванда је полужбунаста биљка са малим љубичасто-плавим цветовима Ова биљка расте прилично брзо, а такође цвета током целе године. Такође је веома отпорна биљка којој је потребно много светлости. Иако захтева добро осветљење, добро се прилагођава полусенчним просторима, можете је поставити и са ружама у саксије и биће вам одличан додатак у кућној декорацији.

6. Летњи шебој

Рустикална зељаста биљка. Боја латица је веома променљива у зависности од сорте; можете имати црвено, наранџасто, розе, љубичасто, жуто и бело цвеће.

7. "Воштана бегонија"

Бегоније су биљке које долазе у разним бојама: жута, ружичаста, боја лососа, црвена и бела. Постоје три групе бегонија: вишегодишње, гомољасте и семперфлоренс. Цветне бегоније су углавном једногодишње биљке.

Прочитајте још: УЗГАЈАЊЕ ЛУФЕ: Њен плод је ОРГАНСКИ СУНЂЕР за судове, а садржи ОВИХ 7 витамина у великим количинама

8. Плави Маурицијус

У питању су зељасте биљке, пузавичастог раста, које једва достижу 20 цм висине. Ове биљке имају много малих, овалних, сивкасто-зелених листова. Најзанимљивије код овог цвета је обилно и лепо плаво или лила цвеће у облику трубе које цвета лети и делом јесени.

9. Тушт

Тушт или портулак је једногодишња или вишегодишња зељаста биљка, пузавог облика и са меснатим, овалним или линеарним листовима, дугим око 2 цм. Цветови су у облику розете и величине око 2 до 3 цм и цветају током лета до касне јесени. Најзанимљивија ствар у вези цвећа је то што се отвара само током дана, а затвара се на заласку сунца.

10. Украсна детелина

Украсна детелина је биљка мале величине са листовима подељеним на велики број делова. Ови листови могу имати облик детелине, због чега се мешају са правим детелинама. Имају веома леп цвет. Цвеће може да цвета током целе године и идеално је за гајење у саксијама.

11. Дуњарица

Дуњарица је жбун са малим, наизменичним листовима, тамнозеленим (иако зими могу постати црвенкасти) и јајоликог облика.  Цветови су мали и бели или ружичасти. 

12. Афричка љубичица

Цветање афричке љубичице се јавља током целе године. Листови су помало меснати, длакави и са дугачким, тамнозеленим петељкама. Цветови могу бити дупли или појединачни, са баршунасто љубичастим, љубичастим, ружичастим или белим латицама, сличним љубичицама. Афричке љубичице преферирају веома светла окружења, која им помажу да цветају непрекидно током целе године. Ако видите да престаје да цвета, унесите га у окружење са више светлости и сигурно ће се за кратко време појавити нове цветне стабљике.

БОНУС ВИДЕО: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas