Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Трик за УВЕНУЛЕ кућне биљке: Савети који вам могу помоћи да их повратите у живот

Савети за негу собних биљака

1709218570_Ftoo-Shutterstock-sobne-biljke.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Собне биљке су увек добродошао додатак свакој просторији, помажу да се оживи простор, додају боје и чак подижу расположење. Али, када наше биљке почну да умиру, то може бити обесхрабрујуц́е и брзо ц́ете помислити да је ваш фикус заборављени случај. Срец́ом, стручњаци за биљке имају креативне приступе којима можете покушати да оживите своје биљке, укључујуц́и једну тактику о којој вероватно нисте размишљали.

Биљке могу захтевати сталну негу, посебно када почну да вену. Али пре него што кренете у свој локални баштенски центар, стручњаци за биљке саветују да посегнете за одређеним производима за домац́инство. Бели лук, на пример, може помоц́и у контроли инфестације штеточина, док је Епсом со корисна за лечење жутог лишц́а и недостатка магнезијума. Водоник пероксид спреј је још један поуздан приступ против трулежи корена, убија лоше бактерије и ослобађа кисеоник. А стављање сунђера на дно ваше тегле такође може држати под контролом труле корење, пише Бест Лифе.

Али, ако нема знакова инсеката, а корење изгледа добро, ваша биљка би се могла суочити са другим проблемом, а решење би могло бити једноставно као укључивање поузданог уређаја.

Ваша биљка може почети да се суши због дехидрације

Баш као и људи, собне биљке морају да остану хидриране да би успевале. Ако вашим биљкама недостаје вода, то би могло довести до тога да клону и изгубе сјај. Да би се ово спречило, стручњаци за биљке препоручују коришц́ење овлаживача како би се повец́ала количина влаге у ваздуху.

„Ово је корисно јер биљке природно емитују водену пару“, каже Стивен Веб, уредник и оснивач Гарден’с Wхиспер. „Вештачким повец́ањем влажности око биљке, можете помоц́и биљци да дехидрира и да се опорави од сувих услова.

Биљке тада могу да узимају више влаге из ваздуха, уместо да је узимају углавном из корена, каже Мејсон Робертс, власник веб странице Јуст Хоусеплантс. „Ово не само да помаже вашој биљци да напредује, вец́ ц́е вам заправо олакшати живот као власника ређе заливањем“, каже он.

Постоје одређене биљке које имају користи од овог приступа

Наравно, биљке које захтевају влажнију атмосферу ц́е уживати у додатном луксузу овлаживача.

„Да бисте својим куц́ним биљкама дали најбоље шансе за опстанак, желите да за њих створите окружење које је веома слично њиховом природном окружењу“, каже Џереми Јамагучи, извршни директор Лаwн Лове. „Док свим собним биљкама није потребна влага, онима које потичу из тропске или природно влажне климе биц́е потребна влага у ваздуху да би успевале.“

Према Робертсовим речима, ваздушне биљке, папрати, орхидеје и филодендрони су само неке од биљака које ц́е ценити овлаживач – што је посебно корисно током сушнијих зимских месеци. С друге стране, нец́ете желети да користите овај приступ за сукуленте или кактусе, који се користе за „сушна подручја“, каже Веб, а преноси Н1.инфо.хр.

„Ове биљке су прилагођене сувим условима и пашц́е ако је ваздух око њих превише влажан“, додаје он.

Мере опреза када користите овлаживач

Ако сте спремни да извучете свој овлаживач да бисте спасили своје увенуле биљке, стручњаци имају неколико додатних речи опреза. Одржавање уређаја чистим је кључно, као и осигурање да нема минералних наслага, каже Веб. Такође, када је у питању вода коју користите, немојте само да пуните свој овлаживач водом из славине.

„Такође је кључно користити дестиловану воду у овлаживачу да бисте избегли додатно оптерец́ење биљке водом из славине која може да садржи хлор или друге хемикалије“, објашњава Веб.

Ако сте означили ова поља и желите да тестирате свој овлаживач, поставите уређај близу биљке, али не дозволите да додирује листове, напомиње Веб. Такође, водите рачуна да овлаживач користите штедљиво јер превелика влажност може довести до буђи и буђи, каже Деепика Адхикари, консултант у Тхе Натуре Херо. Адхикари препоручује коришц́ење овлаживача четири до пет сати како би се избегле ове израслине и прекомерно влажење просторије. Овлаживач је пожељно укључити средином поподнева и искључити га пре вечери јер биљке не могу да упијају толико влаге увече, додаје она.

Ако је ваша куц́на биљка била претерано заливена, требало би да искључите овлаживач или га једноставно удаљите од овлаживача, каже Веб. Ако листови биљке постану жути или смеђи, то значи да сте је превише залили.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas