Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗНАЧАЈ ДЕКАРБОНИЗАЦИЈЕ: Прелазак на чистије изворе енергије или усвајање енергетски ефикасније праксе

ДЕКАРБОНИЗАЦИЈА је процес смањења или елиминисања емисије угљеника из одређеног процеса или сектора привреде, представља један од пет стубова Зелене агенде и део Зеленог договора и део је планова Европске комисије за спречавање климатских промена и очување животне средине.

1690903793_promp.jpg
Фото: Промо
Oglas

Када је процес или сектор декарбонизован, то значи да се смањује количина гасова стаклене баште које емитује. Ово се може урадити на више начина, али обично укључује прелазак на чистије изворе енергије или усвајање енергетски ефикасније праксе.

Ако желимо да избегнемо најгоре последице климатских промена, морамо да смањимо емисије гасова стаклене баште што је више могуће.

Декарбонизација је један од најефикаснијих начина да се то уради, јер циља на емисије из кључних извора у привреди, са циљем да се смањи утицај процеса на животну средину, док истовремено осигурава да сам процес остане одржив.

Процењује се да планета треба да постигне нето нулте емисије до 2050. да би имала било какве шансе да задржи глобално загревање на 1,5 степени Целзијуса изнад прединдустријских нивоа – како је наведено у Париском споразуму. То је за мање од 30 година и укључује огромну сарадњу између индустрија, сектора, земаља и континената.

Здравље глобалне економије је повезано са здрављем планете. Климатске промене изазване емисијом угљеника утичу на све нас, а привреда ће морати да се прилагоди да би преживела.

Декарбонизација може укључивати промене у технологији, понашању или политици, са крајњим циљем да се смањи емисија угљеника и предузму неопходни кораци за ограничавање глобалног загревања.

Што више користимо методе декарбонизације да смањимо наше глобалне емисије гасова стаклене баште, већа је вероватноћа да ћемо моћи да се заштитимо од најгорих ефеката климатских промена.

У новој економији, од предузећа ће се очекивати да користе декарбонизацију како би постигли неутралност угљеника и напустили све пословне праксе које нису у складу са циљевима одрживости.

С обзиром на то да је индустријско загађење кључни покретач климатских промена, не постоји начин да владе постигну своје нето нулте циљеве без рада са предузећима, а та сарадња ће нам помоћи да створимо економију која је одржива за све.

Шта енергетска транзиција значи у пракси и како је компаније спроводе?

У НИС-у, нашој највећој домаћој нафтној компанији, наводе да енергетска транзиција за њих није новина и да је спроводе већ годинама, а да је међу основним циљевима овог процеса и декарбонизација.

Посебан значај за НИС има заштита животне средине и допринос заустављању климатских промена, имајући у виду да је енергетска индустрија веома интензивна и да се од ње очекује да пружи пуни допринос декарбонизацији.

НИС својим активностима доприноси остварењу 12 од 17 циљева одрживог развоја УН. Дати циљеви уједно су и позив на глобалну акцију која треба да допринесе стварању хуманијег, праведнијег и просперитетнијег друштва, уз брижљив однос према природним ресурсима.

У НИС-у наводе да одрживи развој за компанију не представља само стратешко опредељење, већ и темељну праксу коју свакодневно усавршавају како би се унапредио квалитет живота заједнице, развили људски и очували природни ресурси.

Фото: Промо

Велика улагања дала су и значајне резултате. Пре свега, НИС је у последњих 10 година смањио емисије загађујућих материја у ваздух за чак 90 одсто. Пројекти из ове области реализовани су у свим сегментима пословања, а највише у Рафинерији нафте Панчево. Ова фабрика постала је први енергетски објекат у Србији који је добио интегрисану ИППЦ дозволу којом се потврђује да су сви производни процеси усклађени са највишим домаћим и европским еколошким стандардима.

Поред тога, НИС је на нафтним и гасним пољима у Србији изградио мини-електране у којима се каптажни гас који се раније спаљивао на бакљи сада користи за производњу електричне и топлотне енергије. Такође, водећа нафтна компанија у Србији реализује и пројекте утискивања издвојеног угљен-диоксида у лежишта чиме се остварују позитивни бизнис ефекти, али и смањују емисије гасова. Поред тога, прошле године у намери да додатно диверзификује пословање и убрза енергетску транзицију, компанија НИС је формирала Блок „Енергетика”.

Такође, у 2022. години рад је започела ТЕ-ТО Панчево, прва гасно-парна електрана у Србији, намењена за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије на бази природног гаса као еколошки прихватљивијег горива. Произведена електрична енергија у потпуности се усмерава у електроенергетски систем Србије, чиме НИС доприноси енергетској стабилности наше земље.

Спроводећи своју зелену агенду и следећи опредељење да повећа удео обновљивих извора енергије, НИС је почео уградњу соларних панела на бензинским станицама у нашој земљи. До сада је овај пројекат реализован на 15 станица за снабдевање горивом чиме се остварују позитивни пословни и еколошки ефекти. Наиме, употребом соларних панела укупна уштеда у набавци електричне енергије износиће око 600 МWх на годишњем нивоу, док се смањење емисије угљен-диоксида процењује на више од 600 тона годишње. НИС ће и у наредном периоду наставити са постављањем фотонапонских електрана на своју малопродајну мрежу и друге објекте.

У складу са законском регулативом Републике Србије у компанији НИС је претходне године уведена пракса праћења и извештавања о емисијама ГХГ на кварталном нивоу, а све у циљу њихове прецизније квантификације и праћења трендова. Компанија врши праћење и извештавање када је реч о Опсегу 1 (директне емисије гасова са ефектом стаклене баште), Опсегу 2 (индиректне емисије гасова са ефектом стаклене баште) и први пут је извршен комплексан прорачун за Опсег 3 (остале индиректне емисије гасова са ефектом стаклене баште). Како би и на овом пољу били што прецизнији, односно како би тачније дефинисали утицај пословања компаније на климатске промене, у НИС-у је организована обука запослених за прорачун емисија гасова са ефектом стаклене баште. Поред тога, НИС велику пажњу посвећује и енергетској ефикасности, тако да је компанија од 2012. до 2022. године остварила укупно повећање енергетске ефикасности за 33 одсто, што такође доприноси рационалнијој употреби ресурса и заштити животне средине.

У НИС-у наводе да ће и надаље наставити да улажу у очување и заштиту животне средине, руковођени Циљевима одрживог развоја УН, као и да сваке године јавност транспарентно обавештавају о свим значајним активностима компаније кроз извештаје о одрживом развоју.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas