Oglas
· · Komentari: 0

ZNAČAJ DEKARBONIZACIJE: Prelazak na čistije izvore energije ili usvajanje energetski efikasnije prakse

DEKARBONIZACIJA je proces smanjenja ili eliminisanja emisije ugljenika iz određenog procesa ili sektora privrede, predstavlja jedan od pet stubova Zelene agende i deo Zelenog dogovora i deo je planova Evropske komisije za sprečavanje klimatskih promena i očuvanje životne sredine.

1690903793_promp.jpg
Foto: Promo
Oglas

Kada je proces ili sektor dekarbonizovan, to znači da se smanjuje količina gasova staklene bašte koje emituje. Ovo se može uraditi na više načina, ali obično uključuje prelazak na čistije izvore energije ili usvajanje energetski efikasnije prakse.

Ako želimo da izbegnemo najgore posledice klimatskih promena, moramo da smanjimo emisije gasova staklene bašte što je više moguće.

Dekarbonizacija je jedan od najefikasnijih načina da se to uradi, jer cilja na emisije iz ključnih izvora u privredi, sa ciljem da se smanji uticaj procesa na životnu sredinu, dok istovremeno osigurava da sam proces ostane održiv.

Procenjuje se da planeta treba da postigne neto nulte emisije do 2050. da bi imala bilo kakve šanse da zadrži globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa – kako je navedeno u Pariskom sporazumu. To je za manje od 30 godina i uključuje ogromnu saradnju između industrija, sektora, zemalja i kontinenata.

Zdravlje globalne ekonomije je povezano sa zdravljem planete. Klimatske promene izazvane emisijom ugljenika utiču na sve nas, a privreda će morati da se prilagodi da bi preživela.

Dekarbonizacija može uključivati promene u tehnologiji, ponašanju ili politici, sa krajnjim ciljem da se smanji emisija ugljenika i preduzmu neophodni koraci za ograničavanje globalnog zagrevanja.

Što više koristimo metode dekarbonizacije da smanjimo naše globalne emisije gasova staklene bašte, veća je verovatnoća da ćemo moći da se zaštitimo od najgorih efekata klimatskih promena.

U novoj ekonomiji, od preduzeća će se očekivati da koriste dekarbonizaciju kako bi postigli neutralnost ugljenika i napustili sve poslovne prakse koje nisu u skladu sa ciljevima održivosti.

S obzirom na to da je industrijsko zagađenje ključni pokretač klimatskih promena, ne postoji način da vlade postignu svoje neto nulte ciljeve bez rada sa preduzećima, a ta saradnja će nam pomoći da stvorimo ekonomiju koja je održiva za sve.

Šta energetska tranzicija znači u praksi i kako je kompanije sprovode?

U NIS-u, našoj najvećoj domaćoj naftnoj kompaniji, navode da energetska tranzicija za njih nije novina i da je sprovode već godinama, a da je među osnovnim ciljevima ovog procesa i dekarbonizacija.

Poseban značaj za NIS ima zaštita životne sredine i doprinos zaustavljanju klimatskih promena, imajući u vidu da je energetska industrija veoma intenzivna i da se od nje očekuje da pruži puni doprinos dekarbonizaciji.

NIS svojim aktivnostima doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja UN. Dati ciljevi ujedno su i poziv na globalnu akciju koja treba da doprinese stvaranju humanijeg, pravednijeg i prosperitetnijeg društva, uz brižljiv odnos prema prirodnim resursima.

U NIS-u navode da održivi razvoj za kompaniju ne predstavlja samo strateško opredeljenje, već i temeljnu praksu koju svakodnevno usavršavaju kako bi se unapredio kvalitet života zajednice, razvili ljudski i očuvali prirodni resursi.

Foto: Promo

Velika ulaganja dala su i značajne rezultate. Pre svega, NIS je u poslednjih 10 godina smanjio emisije zagađujućih materija u vazduh za čak 90 odsto. Projekti iz ove oblasti realizovani su u svim segmentima poslovanja, a najviše u Rafineriji nafte Pančevo. Ova fabrika postala je prvi energetski objekat u Srbiji koji je dobio integrisanu IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da su svi proizvodni procesi usklađeni sa najvišim domaćim i evropskim ekološkim standardima.

Pored toga, NIS je na naftnim i gasnim poljima u Srbiji izgradio mini-elektrane u kojima se kaptažni gas koji se ranije spaljivao na baklji sada koristi za proizvodnju električne i toplotne energije. Takođe, vodeća naftna kompanija u Srbiji realizuje i projekte utiskivanja izdvojenog ugljen-dioksida u ležišta čime se ostvaruju pozitivni biznis efekti, ali i smanjuju emisije gasova. Pored toga, prošle godine u nameri da dodatno diverzifikuje poslovanje i ubrza energetsku tranziciju, kompanija NIS je formirala Blok „Energetika”.

Takođe, u 2022. godini rad je započela TE-TO Pančevo, prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa kao ekološki prihvatljivijeg goriva. Proizvedena električna energija u potpunosti se usmerava u elektroenergetski sistem Srbije, čime NIS doprinosi energetskoj stabilnosti naše zemlje.

Sprovodeći svoju zelenu agendu i sledeći opredeljenje da poveća udeo obnovljivih izvora energije, NIS je počeo ugradnju solarnih panela na benzinskim stanicama u našoj zemlji. Do sada je ovaj projekat realizovan na 15 stanica za snabdevanje gorivom čime se ostvaruju pozitivni poslovni i ekološki efekti. Naime, upotrebom solarnih panela ukupna ušteda u nabavci električne energije iznosiće oko 600 MWh na godišnjem nivou, dok se smanjenje emisije ugljen-dioksida procenjuje na više od 600 tona godišnje. NIS će i u narednom periodu nastaviti sa postavljanjem fotonaponskih elektrana na svoju maloprodajnu mrežu i druge objekte.

U skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije u kompaniji NIS je prethodne godine uvedena praksa praćenja i izveštavanja o emisijama GHG na kvartalnom nivou, a sve u cilju njihove preciznije kvantifikacije i praćenja trendova. Kompanija vrši praćenje i izveštavanje kada je reč o Opsegu 1 (direktne emisije gasova sa efektom staklene bašte), Opsegu 2 (indirektne emisije gasova sa efektom staklene bašte) i prvi put je izvršen kompleksan proračun za Opseg 3 (ostale indirektne emisije gasova sa efektom staklene bašte). Kako bi i na ovom polju bili što precizniji, odnosno kako bi tačnije definisali uticaj poslovanja kompanije na klimatske promene, u NIS-u je organizovana obuka zaposlenih za proračun emisija gasova sa efektom staklene bašte. Pored toga, NIS veliku pažnju posvećuje i energetskoj efikasnosti, tako da je kompanija od 2012. do 2022. godine ostvarila ukupno povećanje energetske efikasnosti za 33 odsto, što takođe doprinosi racionalnijoj upotrebi resursa i zaštiti životne sredine.

U NIS-u navode da će i nadalje nastaviti da ulažu u očuvanje i zaštitu životne sredine, rukovođeni Ciljevima održivog razvoja UN, kao i da svake godine javnost transparentno obaveštavaju o svim značajnim aktivnostima kompanije kroz izveštaje o održivom razvoju.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas