Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈОВАНКА БРОЗ ОВО НИКАД НИЈЕ ЗАБОРАВИЛА: Чувена Личанка је уз Тита доживела бајку, а онда је почео пакао

Јованка Броз умрла је на данашњи дан пре 10 година у Београду. Била је сведок многих изузетно важних догађаја као прва дама СФРЈ, и данас се много говори о њеном односу са Јосипом Брозом Титом, као и о последњим годинама њеног живота. Сваки детаљ из њене биографије је прича за себе.

1697803689_1234.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јованки Броз разлика у годинама која је делила њу и Тита сметала само на почетку, док је за Тита био проблем недостатак њеног образовања па јој је осигурао часове о протоколним сусретима, примереном одевању и сате страних језика, наводи се у биографијама Јованке и Маршала, "С Титом" председниковог саветника Блаже Мандића и "Јованка Броз Титова сувладарка" Александра Матуновића. Постоји више теорија како су се упознали Јованка и Тито, Јованка је књижевнику и сценаристи Жарку Јокановићу испричала следеће:

"Први пут сам видела Тита у Бихаћу, 1942. године, када се одржавало Прво заседање АВНОЈ - а. Ја сам била у једној групи омладинаца, ако треба да се нешто уради, да се нађем при руци. И ми смо тако били у једној згради, а Тито је са пратњом пролазио поред те зграде. И ја сам Тита тада први пут видела. Кроз прозор. И никада нећу заборавити тај призор и тај осећај. А, упознала сам се са њим тек касније, када сам била комесар болнице Првог корпуса. Било је то у Шиповљанима, поред саме пећине у Дрвару".

Подсећамо вас на теорије о првом сусрету Јованке и Тита. Једна теорија каже да је најзалужнији за њихов брак био Александар Ранковић који је "организовао" сусрет Јованке и Тита док је маршал лежао у болници након једне операције 1946. године. Друга теорија каже да их је упознао сарадник НКВД-а Иво Крајачић Стево како би тиме појачао свој утицај (за Крајичића се везује и најконтроверзнија теорија о Јованки која каже да ју је он послао на девет месеци у обавештајну академију Ф. Е. Держински у Москви, а да ју је по повратку из Русије "послао" Титу како би Совјети имали свог човека поред председника).

Трећа теорија за коју је верује да је најтачнија тврди да је Јованку Титу препоручио Ђоко Јованић, који је након ослобођења постао начелник Војне контраобавештајне службе, и то након захтева Ранковића да му пошаље девојку или жену за рад у маршаловом кабинету. Јованић се касније у разговору са биографом Миланом Парцем присетио шта је рекао Титу који је у њега имао поверења: "Имам једну моју земљакињу која је била борац и командир женске чете Шесте личке, којој сам ја био командант. Она је једна вредна и патријархално васпитана девојка. Рано је остала без оца и кроз живот се тешко пробијала. Она се зове Јованка Будисављевић".

Јованка о венчању са Титом

Јованка Будисављевић и Јосип Броз Тито тајно су се венчали 15. априла 1952. Венчање које је одржано у Титовој вили на Пајзошу (Дунавка), између Шаренграда, Бапске и Илока, прате и данас бројне мистерије и урбане легенде. Оно што се сигурношћу зна јесте да је 15. априла пре 69 година за ову Партизанку почео неки нови живот, испуњен моћи, богатством и гламуром. Нажалост, крај онога што је личило на бајку није био срећан.

“Ми смо се венчали у априлу 1952. године у Илоку, у једној ловачкој кући, а случајност је хтела да сам ја за време Сремског фронта водила болницу баш у том месту", испричала је деценијама касније Јованка у ексклузивној исповести књижевнику и сценаристи Жарку Јокановићу.

Становници Илока знали су да за венчање Броз мада, наравно, нису били упознати са свим детаљима. "Знали смо да је тамо било то венчање, али га се не сећамо. Ипак смо ми тамо почели касније да радимо. Радили смо свој посао и нисмо никад никога ништа питали о њему. Знам само да нигде у кући нису биле постављене било какве фотографије које би подсећале на то венчање", рекла је Розалија Џалто која је у Дунавки са супругом Мијом радила као домар. Када су страни новинари погледали позивнице за пријем у част британског министра иностраних послова Идна у Белом двору, имали су шта и да виде, а сазнавши да се Маршал оженио, брзо су проширили вест о венчању о којем су писали и европски и амерички медији.

На првом јавном појављивању као супружници, Тито и Јованка појавили су се у следећим модним издањима: он је носио белу униформу са златном ознаком чина, док је она била у хаљини од бордо сатена, носећи и златну огрлицу и дијамантски брош, али и пунђу по којој је била препознатљива.

Тито је имао 60 година када се оженио Јованком, она 28 година мање.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas