Oglas
· · Komentari: 0

JOVANKA BROZ OVO NIKAD NIJE ZABORAVILA: Čuvena Ličanka je uz Tita doživela bajku, a onda je počeo pakao

Jovanka Broz umrla je na današnji dan pre 10 godina u Beogradu. Bila je svedok mnogih izuzetno važnih događaja kao prva dama SFRJ, i danas se mnogo govori o njenom odnosu sa Josipom Brozom Titom, kao i o poslednjim godinama njenog života. Svaki detalj iz njene biografije je priča za sebe.

1697803689_1234.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Jovanki Broz razlika u godinama koja je delila nju i Tita smetala samo na početku, dok je za Tita bio problem nedostatak njenog obrazovanja pa joj je osigurao časove o protokolnim susretima, primerenom odevanju i sate stranih jezika, navodi se u biografijama Jovanke i Maršala, "S Titom" predsednikovog savetnika Blaže Mandića i "Jovanka Broz Titova suvladarka" Aleksandra Matunovića. Postoji više teorija kako su se upoznali Jovanka i Tito, Jovanka je književniku i scenaristi Žarku Jokanoviću ispričala sledeće:

"Prvi put sam videla Tita u Bihaću, 1942. godine, kada se održavalo Prvo zasedanje AVNOJ - a. Ja sam bila u jednoj grupi omladinaca, ako treba da se nešto uradi, da se nađem pri ruci. I mi smo tako bili u jednoj zgradi, a Tito je sa pratnjom prolazio pored te zgrade. I ja sam Tita tada prvi put videla. Kroz prozor. I nikada neću zaboraviti taj prizor i taj osećaj. A, upoznala sam se sa njim tek kasnije, kada sam bila komesar bolnice Prvog korpusa. Bilo je to u Šipovljanima, pored same pećine u Drvaru".

Podsećamo vas na teorije o prvom susretu Jovanke i Tita. Jedna teorija kaže da je najzalužniji za njihov brak bio Aleksandar Ranković koji je "organizovao" susret Jovanke i Tita dok je maršal ležao u bolnici nakon jedne operacije 1946. godine. Druga teorija kaže da ih je upoznao saradnik NKVD-a Ivo Krajačić Stevo kako bi time pojačao svoj uticaj (za Krajičića se vezuje i najkontroverznija teorija o Jovanki koja kaže da ju je on poslao na devet meseci u obaveštajnu akademiju F. E. Deržinski u Moskvi, a da ju je po povratku iz Rusije "poslao" Titu kako bi Sovjeti imali svog čoveka pored predsednika).

Treća teorija za koju je veruje da je najtačnija tvrdi da je Jovanku Titu preporučio Đoko Jovanić, koji je nakon oslobođenja postao načelnik Vojne kontraobaveštajne službe, i to nakon zahteva Rankovića da mu pošalje devojku ili ženu za rad u maršalovom kabinetu. Jovanić se kasnije u razgovoru sa biografom Milanom Parcem prisetio šta je rekao Titu koji je u njega imao poverenja: "Imam jednu moju zemljakinju koja je bila borac i komandir ženske čete Šeste ličke, kojoj sam ja bio komandant. Ona je jedna vredna i patrijarhalno vaspitana devojka. Rano je ostala bez oca i kroz život se teško probijala. Ona se zove Jovanka Budisavljević".

Jovanka o venčanju sa Titom

Jovanka Budisavljević i Josip Broz Tito tajno su se venčali 15. aprila 1952. Venčanje koje je održano u Titovoj vili na Pajzošu (Dunavka), između Šarengrada, Bapske i Iloka, prate i danas brojne misterije i urbane legende. Ono što se sigurnošću zna jeste da je 15. aprila pre 69 godina za ovu Partizanku počeo neki novi život, ispunjen moći, bogatstvom i glamurom. Nažalost, kraj onoga što je ličilo na bajku nije bio srećan.

“Mi smo se venčali u aprilu 1952. godine u Iloku, u jednoj lovačkoj kući, a slučajnost je htela da sam ja za vreme Sremskog fronta vodila bolnicu baš u tom mestu", ispričala je decenijama kasnije Jovanka u ekskluzivnoj ispovesti književniku i scenaristi Žarku Jokanoviću.

Stanovnici Iloka znali su da za venčanje Broz mada, naravno, nisu bili upoznati sa svim detaljima. "Znali smo da je tamo bilo to venčanje, ali ga se ne sećamo. Ipak smo mi tamo počeli kasnije da radimo. Radili smo svoj posao i nismo nikad nikoga ništa pitali o njemu. Znam samo da nigde u kući nisu bile postavljene bilo kakve fotografije koje bi podsećale na to venčanje", rekla je Rozalija Džalto koja je u Dunavki sa suprugom Mijom radila kao domar. Kada su strani novinari pogledali pozivnice za prijem u čast britanskog ministra inostranih poslova Idna u Belom dvoru, imali su šta i da vide, a saznavši da se Maršal oženio, brzo su proširili vest o venčanju o kojem su pisali i evropski i američki mediji.

Na prvom javnom pojavljivanju kao supružnici, Tito i Jovanka pojavili su se u sledećim modnim izdanjima: on je nosio belu uniformu sa zlatnom oznakom čina, dok je ona bila u haljini od bordo satena, noseći i zlatnu ogrlicu i dijamantski broš, ali i punđu po kojoj je bila prepoznatljiva.

Tito je imao 60 godina kada se oženio Jovankom, ona 28 godina manje.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas