Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
опрез

Ситуације у којима контрацептивне пилуле не делују: Важно је знати на време

Контрацептивне пилуле су једна од најчешћих метода контрацепције и ако се узимају правилно, имају изузетно високу учинковитост.

1607430249_Depositphotos_375906196_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ипак, постоје ситуације у којима оне не делују, тј. када упркос томе што их користите може доћи до зачећа. То се најчешће дешава из ових разлога:

Заборавили сте да попијете пилулу или сте прекасно почели с новим паковањем

Највећи разлог због ког контрацептивне пилуле не делују јесте тај што их жене не узимају редовно. Ако заборавите да попијете пилулу која је у средини или крају паковања, вероватно неће доћи до зачећа, али ако почињете нови циклус и прескочите неку од првих 7, ту може настати проблем. Прва недеља узимања је најважнија за спречавање развоја јајне ћелије. Ако се покрене овулацијски циклус, даље (редовно) коришћење пилула га неће зауставити.

Прочитајте још: Цео живот ОБЛАЧИТЕ ГРУДЊАК ПОГРЕШНО: Фали само 1 ситница и изгледаћете ФЕНОМЕНАЛНО!

Ако између краја узимања једног паковања и почетка узимања другог направите већу паузу него што је прописано, веће су шансе да ћете затруднети. У том случају треба да користите додатну заштиту све док не потрошите цело паковање пилула.

Користите аларм или апликацију која ће вас подсећати на редовно узимање.
Узимате одређене лекове против мигрене или епилепсије
Одређене врсте лекова за епилепсију умножавају ензиме јетре, што значи да убрзавају процес разградње хормона. Неки лекови за епилепсију се узимају и у случају мигрене, па пре њиховог коришћења треба да се посаветујете са лекаром.

Имате упалу црева или неки други проблем са пробавом

Поједине цревне болести (нпр. Кронова) онемогућавају телу да правилно апсорбује оралне медикаменте, укључујући и контрацептивне пилуле. Исто важи за хроничну дијареју или интензивно повраћање током неколико дана, када је апсорпција хормона поремећена. Тада је најбоље да користите додатну заштиту.

Узимате пилуле у различито време сваког дана

Временске осцилације од 3-4 сата неће бити проблем код комбиноване хормонске контрацепције (пилуле с естрогеном и гестагеном), иако се препоручује што већа прецизност. Међутим, ако пијете пилуле које садрже само гестаген, морате бити пажљивији с распоредом узимања. С обзиром на то да садрже само један хормон, чак и мања неправилност у узимању може смањити њихову поузданост.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Дан Јелене која од марта ради у КОВИД БОЛНИЦИ: Дете је после сваке смене пита нешто што не оставља равнодушним

Пијете одређене антибиотике

Већина антибиотика не утиче на дејство контрацептивних пилула, али има и оних који могу смањити њихово дејство. Ако вам је дијагностикована нека тежа болест или је предвиђена дуготрајна терапија, свакако напомените лекару да узимате хормонску контрацепцију.

Већина антибиотика не утиче на дејство контрацептивних пилула.

Користите госпину траву

Госпина трава је биљни лек који се најчешће узима код психичких стања као што су депресија и тескоба. Ова биљка може повећати разградњу естрогена и тако учинити оралну контрацепцију мање ефикасном. Узимате ли контрацептивне пилуле, избегавајте госпину траву и размотрите узимање других биљних препарата у договору с лекаром.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas