· · Komentari: 0
Svetska premijera

U Briselu predstavljena nova "tojota jaris" (FOTO/VIDEO)

Konstruisana je tako da bude najsigurniji kompaktni automobil na svetu s naprednim sistemima pomoći vozaču

1595861223_nYaris-DPL-2020_Dynamics_001.jpg
Foto:"Tojota"

U Briselu je danas održana svetska premijera potpuno nove "tojote jaris" četvrte generacije. 
Osmišljena je da bude okretna u gustom saobraćaju na uskim gradskim ulicama, što se ogleda u kompaktnim proporcijama i najmanjem krugu okretanja u klasi, uz istovremeno prostranu i udobnu unutrašnjost visokog kvaliteta sa specifikacijom opreme koja zadovoljava sve potrebe današnjih kupaca za povezivanjem i jednostavnim pristupom informacijama.

Ovaj novi model koristi najnoviju razvojnu stepenicu "Tojotine" četvrte generacije hibridnih električnih pogonskih sklopova, zahvaljujući čemu automobil troši manje goriva, ima manju emisiju štetnih gasova, kao i značajno poboljšanu sposobnost vožnje samo na električni pogon, većom brzinom i na veće udaljenosti.

Foto:"Tojota"

Jačajući svoju reputaciju predvodnika u svom segmentu u pogledu bezbednosti, "jaris" ponovno podiže standarde. U skladu s "Tojotinom" posvećenošću širenju dostupnosti sigurnosti, novi "jaris" uživa pogodnosti  uz još širu primenu aktivnih sistema "Tojota sejfti sens" sistema kao standardne opreme, uključujući napredne sisteme pomoći vozaču kao što su pomoć u zadržavanju u saobraćajnoj traci, pomoć u zakretanju upravljača u slučaju potrebe i sistem pomoći pri skretanju na raskrsnici .

Tako sada "jaris" može prepoznati pešake danju i noću, a bicikliste danju. Ovo je prva "Tojota" opremljena centralnim vazdušnim jastucima. Oni sprečavaju međusobni sudar vozača i suvozača prilikom bočnog udara.

Novi "jaris" se proizvodi u pogonu "Tojote" u Onaingu, u u Francuskoj gde je uloženo 300 miliona evra u omogućavanje proizvodnje vozila TNGA. 

Vozačko mesto oblikovano je po konceptu „pogled na put, ruke na upravljaču“, uz raspored pokazivača i upravljačkih komandi koji osigurava da se vozač može usredsrediti na put i očitavati sve ključne podatke za automobil, uz minimalno skretanje pažnje s vožnje i vrhunsku preglednost u svim smerovima.

Pročitajte još: "Lanča lambda" je ostavila neizbrisiv trag u auto-industriji

- Radili smo na dva glavna elementa kako bismo to postigli - rekao je glavni inženjer Jasunori Suezava  - Prvo smo maksimalno povećali preglednost postavljajući tablu s instrumentima niže i pomičući prednji stub unatrag. Drugo, želeli smo da vozač dobija informacije uz minimalno skretanje pogleda, pa nudimo veliki virtuelni ekran u boji (10 inča) na vetrobranu.

Foto:"Tojota"

Snaga novog hibridnog pogona je veća za 16 odsto, pa je sada ukupna snaga sistema 116 KS, uz poboljšanje ubrzanja 0-100 km/h za 15 odsto, pa "jarisu" sada treba 9,72 sekunde "do stotke", a odziv na pritisak papučice gasa je brži. 

Pročitajte još: Da li znate koji auto Džeremi Klarkson smatra NAJLEPŠIM svih vremena?(FOTO/VIDEO)

Sposobnosti ovog automobila u vožnji isključivo na električni pogon su značajno poboljšane: sada može dostići brzinu do 130 km/h, a povećana je i njegova sposobnost vožnje na električni pogon u gradskom saobraćaju. 

Emisija CO2 smanjena je na 85 g/km, a vrednost potrošnje goriva prema mešovitom ciklusu WLTP je 3,7 l/100/km, što predstavlja umanjenje za 20 odsto.

                            Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.