Oglas
· · Komentari: 0
Promocija

Ekipa "Magazina Novosti" na spektakularnoj promociji "tojote supre" (FOTO)

Ovaj sportski automobil je nastao pod direktnim nadzorom šefa "Tojote" Akija Tojode

1599239912_nnnaslovna-supra.jpg
Oglas

Kažu da je ovo automobil koji su svi zaljubljenici u "Tojotu" najviše čekali. "Tojota supra"!

Ovaj atrakrivni sportski automobil stigao je i u Srbiju, a "Tojota Srbija" se potrudila ne samo da ga predstavi specijalizovanim novinarima, već da im omogući (a među odabranima je bila i naša test ekipa) da ovo, fenomenalno, delo ruku "Tojotinih" inženjera, i isprobaju.

I to ne samo u drumskoj vožnji, sremskom ravnicom, što je takođe sjajno iskustvo, već i da "razigraju" sve "rasne konje" pod haubom "supre" na jedinoj srpskoj pisti, na poligonu Nacionalne vozačke akademije (NAVAK) u Subotištu!

Foto: V.Danilov

- Nećemo više dosadne automobile - poručio je pre nekoliko godina predsednik "Tojote" Akijo Tojoda!

A kako se u Japanu "carska ne poriče" i dizajneri i inženjeri "Tojote" su zasukali rukave i napravili spektakularnu nisku vozila. A pravi biser, krunski dragulj ove "kolekcije" je upravo "tojota supra".

Pročitajte još: "Mercedes" predstavio novu "S-klasu", najbolju limuzinu na svetu! (FOTO)

Akio Tojoda nije samo predsednik, već je i šef razvojnog tima. On je čak i testirao "tojotu supru" na najzahtevnijoj pisti na svetu, na "Zelenom paklu" Nirburgringa!

Ovo je peta generacija "supre". Poslednja, četvrta, predstavljena je još 1993.

Krajem prošle godine predstavljena je nova "supra" sa motorom od 3.0 litara i šest cilindara " u liniji". Sa 340 "konja" i 500 nm obrtnog momenta ona juri drumom poput bolida Formule 1. Ubrzava od 0 do 100 kilometara na čas za više nego sjajnih 4,3 sekunde dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 kilometara na čas!

Foto: V.Danilov

"Supra" je i remek delo inženjerstva i po rasporedu mase "50:50", ali i po takozvanom "zlatnom odnosu" između razmaka među osovinama i traga točkova -1,55! Motor je napred, pogon na zadnjoj osovini, tu je aktivni diferencijal, aktivno oslanjanje, sjajni menjač, vrhunske kočnice...

I model koji je nama bio na raspolaganju, koji je predstavljen početkom ove godine, sa motorom od 2.0 litara, ima takođe neverovatne performanse. To je postignuto tako što je smanjena težina vozila za 100 kilograma! Motor isporučuje 258 KS, obrtni moment je 400 nm, a ubrzanje od 0 do 100 km na čas 5,2 sekunde! Maksimalna brzina je limitirana takođe na 250 kilometara na čas.

Pročitajte još: "Panamera" opija na prvi pogled! (FOTO)

I kada smo mislili da je to sve "Tojota Srbija" nam je servirala "jagodu na torti". Model "tojota supra" iz limitirane serije "fudži spidvej" u belo-crvenoj kombinaciji, sa puno "trkačkih" detalja (brembo kočnice, točkovi od 19 inča i slično), pa je narednih nekoliko sati test vožnje proteklo u obilju adrenalina, osmeha na licu, mirisa spaljenih guma i benzina, uz grmljavinu motora koja je nadjačavala i tutnjavu sa obližnjeg vojnog poligona u Nikincima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas