· · Komentari: 0
Način

Evo kako da registrujete automobil u vanrednom stanju

Tehnički pregledi izdaju nalepnice i za vozila vlasnika starijih od 65 godina

registracija-tehnicki-naslovna.jpg

Iako je na snazi vanredno stanje koje je donelo i brojna ograničenja, registrovani automobil ne smete da vozite!

 

Registraciju je moguće produžiti, ali i registrovati i novi i polovni, novokupljeni automobil. Dakle, moguće su i takozvane prve registracije. Produžetak registracije se radi na svim tehničkim pregledima koji izdaju registracionu nalepnicu. Postupak je jednostavan: zakažete telefonom i odvezete automobil, opran, ispravan na tehnički pregled. Tu nema nikakvih nedoumica. Ostaje pitanje kako da vozilo registruju stariji od 65 godina kojima je zabranjeno kretanje sem u ranim jutarnjim satima nedeljom?

Stariji od 65 godina mogu takođe da registruju svoje vozilo ali umesto njih na linije tehničkih pregleda će ići njihovi potomci sa svojeručno potpisanim ovlašćenjem, sa ličnom kartom vlasnika i ličnom kartom lica koje je dovezlo automobil, naravno i sa svom dokumentacijom.

Pročitajte još: Pumpanje guma azotom pravi "bum": Jeftina usluga, a korist višestruka

Ukoliko je automobil tehnički ispravan obavlja se sva neophodna procedura vezana za papirologiju, uplaćuje se osiruranje vozila, ostale takse i tada se izdaje registraciona nalepnica na licu mesta.

Za one koji prvi put registruju automobil, bilo da je nov ili polovan važe nešto drugačija upustva.

Prodavci novih, ali i placevi koji prodaju polovne automobile su informisani kako ide ceo postupak. Morate da prikupite svu potrebnu dokumentaciju za registraciju vozila koja podrazumeva registracioni list sa dokazom o tehničkoj ispravnosti vozila (ne stariji od 30 dana) polisu osiguranja, dokaza o poreklu i vlasništvu vozila što podrazumeva saobraćajnu dozvolu, račun o kupovini, ugovor o kupoprodaji, pravosnažno rešenje o nasleđivanju, ugovor o poklonu i slično, dokaz o indentitetu vlasnika, važeća lična karta, putna isprava za stranca sa dokazom da ima prebivalište u Srbiji duže od šest meseci.

Pročitajte još: Ne morate da za svaku sitnicu idete kod majstora, nešto možete i sami

Pravna lica dostavljaju dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa, kao i dokaz o izmirenim carinskim obavezama (ako vozilo podleže carinjenju), dokaz o uplati propisanih troškova za registraciju vozila (sve takse mogu da se plate na većini tehničkih pregleda koji izdaju nalepnice).Svu tu originalnu dokumentaciju, zajedno sa fotokopijom svoje lične karte treba da pošaljete poštom područnoj policijskoj upravi na teritoriji gde imate prebivalište.

Potrebno je da prilagodite i svoj kontakt telefon na koji će vas kontaktirati iz policije i dati dalja upustva.

Preporuka je i da fotokopirate svu dokumetaciju koju šaljete.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.