Oglas
· · Komentari: 0
Opasno

Vozači oprez! Ako imate alergiju rizikujete kao da ste popili čašicu-dve!

Ambrozija i drugi alergeni mogu značajno da utiču na bezbednost u saobraćaju

1596554881_alergija-devojka-1.jpg
Foto:"Depozit"
Oglas

Vreme je alergija! Svaki treći čovek, kažu, pati od neke vrste alergije. Sada je sezona ambrozije, opasne korovske biljke koja može da prouzrokuje puno nevolja osobama koje su senzitivne na nju.
Naravno, posebnu pažnju treba da obrate vozači! Zašto? Odgovor na ovo pitanje može se sažeti u samo jednu rečenicu: Zato što je opasno po život!  A objašnjenje će vas brzo uveriti da ne preterujemo.

Još početkom ovog veka su holandski stručnjaci istraživali uticaj alergena na ponašanje vozača u saobraćaju. Izučavali su ponašanje osoba koje su alergične na manje ili više "jake" alergene. Rezultati su pokazali da su motoričke sposobnosti kod svih, i kod onih koji su bili duže vreme izloženi alergenu i kod onoh koji "kinu s vremena na vreme", znatno smanjenje.

Foto:Depozit

Da bi nam plastično pokazali koliko je opasno biti u situaciji kada vas "ambrozija napada" (naravno i drugi alergeni) uporedili su to stanje sa onim kada vozač ima u krvi 0,03 promila alkohola. Dakle, kada popije čašicu-dve...

E sad, reći ćete da to i nije toliko strašno, ali "pijanac" sa ovom količinom alkohola u krvi dobija takozvano "lažno samopouzdanje", precenjuje svoje mogućnosti i zato je rizičan. Alergičan čovek, pak, zbog crvenila očiju, nadražene sluznice, otežanog disanja, gubi motoričke sposobnosti koje su ekvivalent "dozvoljenom pijanstvu".

Pri tome, postoji još nešto što značajno doprinosi povećanom riziku alergičnih osoba u toku vožnje. To su antihistaminici, lekovi koji se uzimaju u slučajevima alergije. Doktori ne preporučuju nikako da se uzimaju lekovi i voze kola. Razlog je sedativno dejstvo! I tu je još jedna paralela sa pijanstvom i volanom.

Pročitajte još: Slažete li se? Odlučeno koja je boja automobila najomiljenija

Dovoljno je da zadremate samo na tren i katastrofa je neizbežna. Ni ovo nije sve! Najopasnije je, verovali ili ne, u ovom slučaju kijanje! Jer, u trenutku kada vozač kine bar jednu sekundu neće biti potpuno usredsređen na vožnju! A za to vreme, pri brzini od 50 kilometara na čas, dakle u gradu (Novi Beograd je prepun ambrozije na primer, a bulevari su široki) automobil će preći 14 metara! 

Foto:"Depozit"

Savet je,da ako uzimate lekove protiv alergije pokušajte da ne vozite. Ako ipak, morate da vozite onda pokušajte da bar nekako sebi olakšate život za vreme "sezone" vašeg alergena.
Moderniji automobili imaju pored filtera klime i filter polena. Spremite se pred sezonu alergija, cvetanja raznoraznih biljaka, promenite ga (najbolje u specijalizovanom servisu), očistite klimu, dopunite sistemza klimu da bi što bolje radio. I zaboravite na otvaranje prozora. Ukoliko nemate filter polena podesite klimu da "reciklira" vazduh iz kabine automobila. Pred svaki polazak kolima savet je da prebrišete delove kabine nekim sredstvom za čišćenje (nije loše ni zbog korone), a posebnu pažnju obratite na patosnice i presvlčke na sedištima!

Pročitajte još: Da li su vaši LJUBIMCI BEZBEDNI dok ih prevozite u kolima?

Ukoliko možete zamenite patosnice od tkanine gumenim, a ako vam se presvlake skidaju, operite ih. I nemojte ih sušiti na otvorenom da se opet ne bi nakupile alergena. Zaboravite na "jelkice" i druge osveživače vazduha. Oni će vas samo dodatno iziritirati. Preporuka je i obavezno noošenje naočara za sunce jer će smanjiti nadražaj očiju, alergeni neće imati direktan dodir sa očima.
Ukoliko uzimate histaminike postupite kao u TV reklami "posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom".

U krajnjem slučaju pročitajte upustvo iz kutije. Ukoliko piše da nije preporučljivo za vozače - poslušajte!  

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas