· · Komentari: 0
PREPORUKE

Da li su vaši LJUBIMCI BEZBEDNI dok ih prevozite u kolima?

Neodgovarajući postupak može ozboljno ugroziti živote svih putnika u automobilu

1596196061_naslovna-kuce.jpg
Foto:"Opel"

Prevoz kućnih ljubimaca automobilom nije ni malo jednostavan posao. Naravno, mnogo toga zavisi od veličine ljubimca. U suštini svaki ljubimac može bezbedno da se prevozi ukoliko imate odgovarajuće prevozno sredstvo i ako poštujete osnovne propise.

Morate poštovati propise i prilagoditi uslove veličini svog ljubimca

Pročitajte još: Na čuvenom "Testu severnog jelena" nije se proslavio ni "golf 8" (VIDEO)

Kada su u pitanju sitne životinje, uključujući tu i mačke, nema dileme da je njih najbolje prevoziti u specijalnim kutijama-transporterima u kojima će biti najbezbedniji, ali će imati i dovoljno hrane i vazduha, vode.

Pročitajte još: Rođen novi auto-gigant "Stelantis"!

Ipak, najčešći saputnici u našim kolima kada su kućni ljubimci u pitanju su psi. Jako je bitno da psa prvo naviknete na vožnju.

Počnite tako što ćete ga u automobil, koji je parkiran, sa svim otvorenim vratima, uvoditi na zadnje sedište. Tako neće kasnije biti klaustrofobičan. Zatim, kada se malo navikne krenite u kraće vožnje. Za početak bi bilo dobro da neko od ukućana, ili neka osoba sa kojom je pas blizak, sedi pored njega.

Pročitajte još: Pogledajte kako će "Škoda" koristiti reciklirane PET boce u izradi kola!

Pravite što kraće ture ispočetka. Kad god završite vožnju nagradite psa, bilo nekom poslasticom bilo da ga pomazite, kažete mu nešto lepo.

Foto:"Opel"

Naravno, postoje automobili sa velikim prtljažnim prostorom pa je psu i tamo dobro. Ali, imajte uvek na umu da je njemu potreban vazduh, voda, pa i hrana ako je putovanje duže. Pravite u tom slučaju i pauze. Uostalom, vi najbolje poznajete svog ljuibimca.

Pročitajte još:Sa ovim elektromobilom moći ćete da odete iz Beograda do Niša i nazad BEZ DOPUNE baterije

A da li ste pomišljali da vežete psa u kolima? Ne na povodac, već specijalnim pojasevima koje i nije tako teško nabaviti.

Za pse postoje specijalni pojasevi za vožnju u automobilima

U zemlji gde je teško ubediti ljude, i pored pomoći u vidu visoke novčane kazne, da se vezuju na zadnjim sedištima (iako ima dosta onih koji se ne vezuju ni na prednjim) teško je govoriti o "sigurnosnim pojasevima za pse".

Pročitajte još: Slažete li se? Odlučeno koja je boja automobila najomiljenija

Ali, verujemo da ćete razmisliti kada pročitate rezultate testiranja nemačkih naučnika koje je angažovala jedna velika osiguravajuća kompanija.

Foto:"Opel"

Ukoliko pas nije vezan, ili u fiksiranoj korpi za prevoz na primer, svaki udes može da bude fatalan i po ljubimca, a i po ostale putnike u vozilu. Čak i pri manjoj brzini.

Pročitajte još: Uložili su milijardu maraka pre 35 godina i napravili automobil sa KATALIZATOROM! (FOTO)

Naime, prilikom testiranja korišćene su dve lutke psa. Jednog od 35 i jednog od 7 kilograma, koje su bile smeštene u zadnjem delu vozila. Veći pas je bio slobodan, a manji vezan specijalnim pojasom.

Ukoliko nije vezan, pri sudaru automobilima, prosečan pas može postati smrtonosni projektil

Simuliran je udar pri brzini od 40 kilometara na čas pri kojem se veći pas pretvorio u smrtonosni projektil!  Zarila se lutka u komandu tablu takvom silinom da je smrskala potpuno glavu. Da je "pogodila" vozača ili suvozača ishod bi bio i za njih fatalan. Manja lutka, je prošla sa manjim povredama, a na pojasu je izmerena sila od 300 kilograma!

Pročitajte još: Pogledajte zašto za ovaj automobil Nemačka svakom kupcu daje 9.480 EVRA

Isproban je pojas i za veću lutku ali su rezultati i tu bili katastrofalni pa je zaključeno da psi teži od 12 kilograma nemaju neku naročitu korist od vezivanja.

Preporuka osiguravajuće kuće je da se za te krupnije pse obavezno nabavi sigurnosni boks. Dodatni rizik je prevoz psa na prednjem sedištu jer znatno utiče na skoncentranisanost vozača.

Ako je verovati ovom istraživanju neadekvatan prevoz ljubimaca u vozilu je među prvih tri uzroka grešaka vozača koji su imali za posledicu saobraćajne nasreće.

                                      Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.