Oglas
· · Komentari: 0

BOLNIČKA DIJETA: Ovaj način ishrane se daje pacijentima pred operacije, zbog čišćenja organizma

Za razliku od drugih iscrpljujućih dijeta, osećaj slabosti se potpuno eliminiše zahvaljujući pažljivo određenom jelovniku

1679836995_bolnicka-dijeta.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ovakav vid ishrane je prvenstveno osmišljen za pacijente koji zbog predstojeće operacije treba da oslabe. Bolnička dijeta pruža vitalnost, ubrzava metabolizam, radi detoksikaciju organizma i pruža osećaj sitosti. Za razliku od drugih iscrpljujućih dijeta, osećaj slabosti se potpuno eliminiše zahvaljujući pažljivo određenom jelovniku. Mnogim ljudima gubitak telesne mase podrazumeva frustraciju i restriktivne metode ishrane koje iscrpljuju kako telo tako i organizam.

Uz gubitak kilograma poboljšaće se metabolizam i odradiće se detoksikacija organizma. Obezbeđuje sasvim dovoljnu količinu minerala i vitamina. Preporučena su tri obroka dnevno a između njih pauza treba da bude 4-5 sati.

Zabranjen je unos šećera osim narandži, zabranjen je alkohol i sve što sadrži veštačke zaslađivače. So se unosi u minimalnim količinama, a potrebno je piti najmanje dva litra vode (dozvoljena je i limunada i zeleni čaj).

Smanjuje telesnu težinu tako što se značajno smanjuje unos masti i ugljenih hidrata, a povećava se njihova konverzija u energiju koju će telo da koristi. Ovaj princip predstavlja potpuno prirodan način mršavljenja jer se zasniva na procesima koji ne opterećuju organizam, a rezultati su uočljivi i dugotrajni.

Pravila za obroke

Večera treba da se služi najkasnije do 20 časova. Ne bi trebalo ništa da konzumirate nakon ovog vremena. Takođe, veoma je važno da obroke konzumirate u ispravnom redosledu i da ne preskačete nijedan od njih. Kada doručkujete, nivo insulina vam raste, a masti počinju da se skladište. Nema razgradnje masti sve dok traje efekat insulina (do tri sata). Lipaza, enzim koji razgrađuje masti, ne može da funkcioniše sve dok je insulin prisutan.

Prvi dan

Doručak:

1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja.

Ručak: 1 kuvano jaje, 1 dvopek, 2 kašike kisele pavlake i 1 narandža. Dozvoljava da kao zamenu za pavlaku uzmete istu količinu kiselog mleka ili šolju jogurta.

Večera: 1 ili 2 dvopeka, 2 kuvana jajeta, 1 krastavac i 1 paradajz.

Drugi dan

Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja.

Ručak: 1 kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake, 2 dvopeka i 1 pomorandža.

Večera: Večera je bogatija proteinima, jer je uz jedan komad dvopeka predviđeno 125 g mlevenog junećeg mesa. Ovo meso možete da ispržite u tiganju na jako malo ulja. Od povrća dozvoljen je 1 paradajz, a nakon toga 1 pomorandža.

Treći dan

Doručak: 1 pomorandža, 1 dvopek, šolja kafe ili čaja.

Ručak: Kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), 1 svež krastavac. Pomorandžu treba ostaviti za desert.

Večera: Kao i kod drugog dana, večera je bogata proteinima. Uz komad dvopeka ispržiti 125 gr mlevenog junećeg mesa. Nakon ovoga je dozvoljeno da popijete šolju kafe ili čaj uz jednu pomorandžu.

Četvrti dan

Doručak: Postupak je isti. Dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popite kafu ili čaj. Sad možete da unesete malu izmenu ukoliko ste se zasitili dvopeka. Slobodno možete uzeti 4 neslana krekera.

Ručak: Uz komad dvopeka ide i do 125 gr mladog kravljeg sira, iseckanog na kockice i jedan svež paradajz.

Večera: Uz 2 dvopeka ili 8 krekera, treba ispržiti 125 gr mlevenog mesa, a kao povrće možete pojesti 2 sveža paradajza.

Peti dan

Doručak: Postupak je isti. Dakle pojedite prvo 1 pomorandžu, 1 komad dvopeka, i na kraju popite kafu ili čaj. Zatim 4 neslana krekera.

Ručak: Spremite 200 gr kuvanog junećeg mesa, ali nemojte da koristite so. Dodajte malo soja sosa, komad dvopeka i svež paradajz.

Večera: Jedno tvrdo kuvano jaje sa 500 gr barenog povrća.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas