Dinje su pravo osveženje – sočne, lagane i pune letnjeg šarma. A kad ih spojiš sa mlekom, pavlakom i malo magije iz kuhinje, dobiješ teksturu koja se topi na jeziku i ukus koji te vodi direktno na jadransku obalu.
Oglas
Šta ti treba?
(pravi se brzo, a nestaje još brže!)
- 1 kg zrele dinje (mirisne i sočne)
- 200 g slatke pavlake (tečne)
- 180 g punomasnog mleka
- 100 g šećera
- 2 jaja (sveža, domaća – bonus!)
Kako se pravi?
(spremna za malo kulinarske magije?)
- Dinja ide prva: preseci je, očisti od semenki, oljušti i iseckaj na kockice. Treba ti oko 350 g čiste, mirisne pulpe.
- U blender s njom! Pretvori je u glatki voćni pire i ostavi po strani.
- Umuti jaja i šećer u posebnoj činiji – dovoljno da postanu penasti i svetli.
- U manjoj šerpi zagrej mleko i pavlaku – ali ne da provri! Samo da se lepo zagreje.
- Polako dodaj mlečnu mešavinu u jaja, mešajući sve vreme. Vrati sve u šerpu i kuvaj na laganoj vatri dok ne dostigne 85°C. Ako imaš kuhinjski termometar – sada je vreme da ga izvadiš.
- Ukloni s vatre, dodaj voćni pire od dinje i sve lepo sjedini.
- Pokrij smesu providnom folijom i stavi u zamrzivač najmanje 2 sata. (Ili koristi aparat za sladoled, ako si prava kulinarska zvezda!)
- Serviraj u kornetu, u čašici, uz komadiće sveže dinje ili par listića nane
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas