Oglas
· · Komentari: 0
TRIKOVI

BANANA je previše zelena? Evo kako joj možete pomoći da BRZO SAZRE

Ovi plodovi se često beru nezreli da se ne bi prerano pokvarili. Ali ako ste kupili zelenkaste banane, proces sazrevanja se može ubrzati...

1683238583_209883_shutterstock-435873256.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Želite da jedete zrelu bananu, ali nemate nikakvu želju da čekate dok sazre? Koristite jednu od ovih metoda.

Pročitajte još: Trebalo bi da naučite da ĆUTITE O OVIH 5 STVARI - odmah će vam krenuti u životu

Stavite sa voćem ili povrćem sa visokim sadržajem etilena

To su jabuke, paradajz, avokado i dinje. Gasni etilen koji sadrže je prirodni biljni hormon koji stimuliše sazrevanje. Proizvode ga i same banane, a kada je banana potpuno zrela, koncentracija etilena je maksimalna. U već zrelim plodovima etilen će poslužiti kao neka vrsta okidača – pored njega će banana proizvoditi enzime koji uništavaju ćelijske zidove. Meso će postati mekše i slađeg ukusa. Jedna ili dve jabuke ili paradajza u blizini biće dovoljne da pomognu banani da sazre.

Spakujte u papirnu kesu

I stavite na toplo mesto. Dakle, etilen će se oslobađati brže i neće ići nikuda, odnosno njegova koncentracija će biti veća, a proces sazrevanja će se ubrzati. A da bi proces išao još brže, kombinujte ovaj predmet sa prethodnim i stavite jabuku ili drugu, zreliju bananu u vrećicu za bananu.

Zagrejte u mikrotalasnoj pećnici ili rerni

Samo 20-30 sekundi u mikrotalasnoj je dovoljno da banana bude mekana i slađa. Nije neophodno da ga čistite, ali treba da napravite nekoliko rupa u njemu čačkalicom ili viljuškom. Što se tiče rerne, ona mora da se zagreje na 150 stepeni, a bananu pecite oko 30 minuta.

Pročitajte još: Kraljica Leticija popularni jesenji materijal ponela i na majici: Savršen spoj uz klasične pantalone (FOTO)

Stavite u zamrzivač

Ćelijski zidovi se uništavaju pod uticajem i veoma visokih i veoma niskih temperatura. Dakle, ako nezrelu oljuštenu bananu stavite u zamrzivač, pa je nakon nekoliko sati izvadite i ostavite da se odmrzne, postaće mnogo mekša, kao da je zrela. Istina, nakon takvog postupka biće pogodnije za pečenje nego za jelo sveže.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas