Oglas
· · Komentari: 0

Kada je vreme da bacimo TEFLONSKI TIGANJ: Ako primetite ove tri stvari trebalo bi da ga zamenite

Teflonski tiganj ima rok trajanja

1696252655_shutterstock_2346097589.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Koliko dugo koristite tiganj pre nego što ga bacite? Verovatno spadate u većinu koja koristi dugo isto posuđe za pečenje i prženje, što baš i nije dobra navika.

Prženje na teflonskom tiganju zahteva manje količine ulja ili putera, ali usled česte ili duge upotrebe vremenom dolazi do njegovog habanja i površinski sloj se oštećuje. Nekoliko jasnih znakova ukazuju da je vreme da zamenite tiganj od teflona novim, na koje bi svaka domaćica trebalo da obrati pažnju.

1. Dno je postalo neravno

Uobičajen je proces stvaranja neravnina po površini tiganja na kojoj se prži hrana. Kada primetite da su se pojavile veće neravnine, trebalo bi da ga bacite. One će otežati ujednačenu termičku obradu hrane, a i ispržene namirnice mogu biti manje bezbedne za jelo.

2. Tamne fleke

Za teflonske tiganje trebalo bi da znate razliku između svetlijih i tamnijih fleka. Dok su svetlije uobičajene i nisu razlog za bacanje posuđa, tamne ukazuju da je došlo do oštećenja površinskog nelepljujućeg sloja. U tom slučaju, trebalo bi odmah da ga bacite.

3. Duboke ogrebotine

Duboke ili veće ogrebotine ne treba nikako ignorisati. One su jasan znak da je površinski sloj oštećen i da hemikalije koje nastaju kao rezultat toga mogu dospeti u namirnice koje pržite.

Savetuje se da teflonske tiganje menjate na otprilike 5 godina. Naravno, u međuvremenu morate obratiti pažnju na ogrebotine i neravnine i, ako ste ih primetili, da prestanete da ih koristite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas