Oglas
· · Komentari: 0
TREND

BOJENJE ZIDOVA U CRNO: 4 saveta za upotrebu crne boje u vašem domu

Razmišljate li o tome da svoje unutrašnje zidove ofarbate u crno?

1630405232_red-3542789_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Skok na ovaj vrući trend u oblasti uređenja doma može biti brz način da osvežite unutrašnjost svog doma i stvorite elegantnu estetiku. Iako crna boja može biti hrabra izjava, smatra se i klasičnom bojom koja nadopunjuje mnoge vrste nameštaja i dekora. Pratite ove savete za korišćenje crne boje u svom domu kako biste lepo transformisali svoj prostor i uveli ga u 21. vek.

Pročitajte još: Jednostavno, a DEKORATIVNO: Napravite ELEGANTNE SALVETE u tri koraka! (VIDEO)

1) Obojite odgovarajuće površine crnom bojom

Kada razmišljate o bojenju zidova u crnu boju, važno je da prvo izaberete koje ćete površine ofarbati. To mogu biti vaši zidovi ili drugi elementi poput stubova ili vrata. Iako crna boja može izgledati sofisticirano u sobama svih veličina, može učiniti sobu previše mračnom ili nezanimljivom ako ne ofarbate odgovarajuće površine. Razmislite o sledećem pre nego što vaš tim za farbanje enterijera započne farbanje.

  • Akcenat na jednoj stvari. Ako niste sigurni da li celu sobu treba da ofarbate u crno, uvek možete prvo da ofarbate deo. Bilo da farbate veliku ili malu sobu, bojenje samo jednog zida, vrata ili čak vašeg plafona u crno može dodati sofisticiranost i dubinu vašem prostoru.
  • U malom prostoru, tamni naglašeni zid uparen sa tri svetlija zida u beloj ili krem boji može učiniti da izgleda prostranije.
  • Obojite najviši zid u prostoriji. Ako soba koju želite da ofarbate ima kosi plafon i neravne zidove, bojenje najviših zidova u crnu je odlična opcija.
  • Farbanje ostalih zidova svetlijim bojama učiniće da se soba oseća većom i svetlijom - ovo je posebno tačno kada zidove obojite svetlijim bojama oko prozora.

2) Odaberite odgovarajuću crnu boju i sjaj

Kada znate u koju sobu želite da ofarbate u crnu boju, važno je da izaberete i pravu crnu boju i sjaj koji će upotpuniti sobu koju krečite. Hladne crne boje sadrže plave ili ljubičaste nijanse. Oni su savršeni ako svoje unutrašnje ukrase ili vrata farbate u mekim plavim ili drugim hladnim bojama. Takođe dobro funkcionišu sa smelim i svetlim nijansama koje se nalaze u dekoru i nameštaju i mogu izgledati sjajno. 

Tople crne boje sadrže smeđe ili prave crne nijanse. Tople crne boje su izuzetno svestrane i mogu biti idealne ako nakon farbanja želite da kupite upečatljiv dekor ili nameštaj. 

3) Obratite pažnju na osvetljenje

Crne boje upijaju svetlost, pa želite da budete sigurni da je prostor koji bojite u crno dobro osvetljen. To može biti od prirodnog svetla ili odgovarajućih svetiljki. Ako nemate dovoljno svetla u crnoj prostoriji, osećaće se stezanje i skučenost - nije prijatno. Imajte na umu sledeće:

  • Ako je soba mala i ima samo jedan prozor, iskoristite je u svoju korist. Pokušajte nasloniti veće podno ogledalo ili ga obesite na suprotni zid od prozora. To će vam pomoći da stvorite više prirodnog svetla tokom dana i otvorite prostor.
  • Ako je soba mala i nema prozore (kao na primer toalet), važno je koristiti gornje svetlo ili lampe sa dosta snage.
  • Za svaku prostoriju koju bojite u crno, uvek koristite odgovarajuće osvetljenje. Ovo može doći u obliku gornjih svetala veće snage, zidnih svetala i podnih svetiljki. 

4) Mešanje i kontrast

Odabirom dekora, nameštaja i naglasaka koji se stapaju i prave kontrast sa crnim zidovima, vaš prostor može biti skladniji i privlačniji. Evo kako da učinite da vaši dekorativni elementi funkcionišu sa crnim zidovima.

  • Koristite još jednom crnu boju zida u prostoriji. Ovo će vam pomoći da sobu povežete i učinite je prostranijom. Možda biste želeli da razmislite o kupovini velikog komada nameštaja u crnoj boji. To na primer mogu biti vaš trpezarijski sto, kredenac ili ormar za knjige, ili čak možete koristiti tepih ili druge male akcente da sve povežete.
  • Takođe bi trebalo da uključite kontrastne boje da biste nadoknadili svetlije nijanse (npr. svetliji jastuci, sofa jarke boje, kremkasto uzglavlje, beli okviri za slike, stočić za kafu u kontrastnoj nijansi itd.). Tako će se inače tamna soba učiniti svetlijom, vazdušnijom i udobnijom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas