· · Komentari: 0
NEVEROVATNO

Iznad Zemlje otkriven PRVI SVEMIRSKI URAGAN: Protezao se površinom većom od 1000 km, i vrteo brzinom 2100 m/s

Stručnjaci tvrde da bi uragani u svemiru mogli biti univerzalni fenomeni na ili u blizini planeta i meseca sa magnetnim poljima i plazmom.

1614783375_galaxy-3608029_1280.jpg
Foto: Piksabej

Prvi put ikada otkriven je svemirski uragan širine oko hiljadu kilometara koji se kovitlao iznad Severnog pola, piše Science Alert.

Pre sedam godina sateliti su zabeležili ogromni kovitlac plazme koji se protezao visoko u magnetosferu i trajao satima pre nego što se raspršio. Iako nikad pre nije zabeležen sličan fenomen, njegovo otkrivanje sugeriše da bi svemirski uragani mogli da budu uobičajena planetarna pojava.

Pročitajte još: Šta se dešava na Antarktiku? ODLOMILA SE santa leda veća od površine Londona

Snažne rotirajuće oluje
Uragani u donjoj Zemljinoj atmosferi su česta pojava. Snažne rotirajuće oluje popraćene jakim vetrom i kišom u kratkom roku mogu naneti ogromnu štetu. Nisu retki ni na Saturnu i Jupiteru, kao ni duboko u atmosferi Sunca.

Nova studija sugeriše da se svemirski uragani ne razlikuju previše od onih na Zemlji. Tim naučnika analizirao je satelitske snimke i stvorio 3D sliku uragana u Zemljinoj ionosferi. Nalazi objavljeni u časopisu Nature Communications potvrdili su postojanje svemirskih uragana koji pre nisu bili otkriveni.

Raširen fenomen

Prema podacima i analizi kineskog univerziteta Shandong, uragan se pojavio 20. avgusta 2014. iznad Severnog pola, protežući se do razmera hiljadu kilometara. Dosezao je od 110 do 860 kilometara nadmorske visine, a sastojao se od plazme sa više spiralnih krakova, vrteći se u smeru suprotnom od kazaljke na satu brzinom od 2.100 metara u sekundi. Središte je bilo praktički mirno, baš kao i kod uragana na nižim nadmorskim visinama.

Pročitajte još: Nučnici se oduševili PINGVINOM koga su otkrili: NJegova boja je neverovatna (FOTO)

Ali za razliku od drugih uragana, ovaj svemirski je izbacivao elektrone u ionosferu. To je imalo neverovatan učinak, stvorila se ogromna aurora u obliku ciklona ispod uragana.

Ceo proces je trajao gotovo osam sati, odlažući ogromne količine energije u ionosferu.

Uslovi su inače bili mirni, što je predstavljalo misteriju naučnicima, pa su se okrenuli modeliranju kako bi utvrdili šta je uzrokovalo "nered" u plazmi. To dokazuje da čak i u mirnim geomagnetskim uslovima u svemiru mogu nastati ekstremni vremenski uslovi koji mogu uticati na život na Zemlji.

Pročitajte još: Sudbina Lenke Dunđerski opevana je u pesmi Laze Kostića "Santa Maria della Salute, a o životu njenog brata malo ko zna

- Tropske oluje povezane su sa ogromnim količinama energije, a ovi svemirski uragani moraju nastati s neobično velikim i brzim prenosom energije sunčevog vetra i nabijenim česticama u gornjoj Zemljinoj atmosferi. Plazma i magnetska polja u atmosferi planeta postoje u celom svemiru, pa otkrića sugerišu da bi svemirski uragani trebalo da budu raširen fenomen - objasnio je profesor Majk Lokvud, naučnik sa Univerziteta Reading.

Uz to, mogu dovesti do važnih učinaka sunčevog vetra na Zemlji, poput opterećenja satelita, poremećaja u visokofrekventnim radiokomunikacijama, grešaka u satelitskoj navigaciji i komunikacijskim sistemima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.