· · Komentari: 0
NAUČNA ISTRAŽIVANJA

Da li znate šta je AROMATAZA? Ovaj GEN u mozgu kontroliše seksualnu želju kod muškaraca

Gen, nazvan aromataza, pretvara hormon testosteron u estrogenu

1600877984_Depositphotos_192074340_s-2019.jpg
Foto: depositphotos

Navedena dva hormona poznata su kao muški i ženski hormoni, ali proizvodnja estrogena je ključna za seksualnu funkcionalnost muškaraca, tvrde naučnici sa Univerziteta Nortvestern.

Pročitajte još: Niste ni svesni kakvu GREŠKU pravite: Zbog OVE jutarnje navike možete da ostanete ĆELAVI

- Po prvi put smo jasno pokazali da je konverzija testosterona u estrogen u mozgu kritična za održavanje pune seksualne aktivnosti ili želje kod muškaraca. Aromatoza to pokreće, pojašnjava dr. Serdar Bulun sa Univerziteta.

Foto: despositos

Oni su izvadili gen koji proizvodi aromatozu iz mozga mužjaka miševa i takve ih stavili u kavez sa ženkama miševa. Seksualna aktivnost je drastično pala nakon tog tretmana, iako su mužjaci miševa imali povećan nivo testosterona. Otkrili su da je to smanjilo seksualnu aktivnost miševa za 50%.

- Muški miševi su delimično izgubili interesovanje za seks. Aromataza je ključni enzim za proizvodnju estrogena. Estrogen ima funkcije kod muškaraca i žena. Testosteron mora da se pretvori u estrogen da bi podstakao seksualnu želju kod muškaraca - rekao je doktor Hong Zhao, koautor ove studije.

Ako izbacite gen aromataze iz mozga, njihova seksualna aktivnost se značajno smanjuje i manja je učestalost parenja

Naučnici se nadaju da bi ovo stečeno znanje moglo da se primeni, ne samo kod muškaraca sa deficijencijom aromataze, već i za kontrolu seksualnog nagona.

Pročitajte još: Evo zbog čega je INTELIGENTNIJIM ljudima je teže da nađu partnera!

To uključuje muškarce sa niskom seksualnom željom, kao i muškarce sa seksualnom zavisnošću.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.