· · Коментари: 0
НЕВЕРОВАТНО

Изнад Земље откривен ПРВИ СВЕМИРСКИ УРАГАН: Протезао се површином већом од 1000 км, и вртео брзином 2100 м/с

Стручњаци тврде да би урагани у свемиру могли бити универзални феномени на или у близини планета и месеца са магнетним пољима и плазмом.

1614783375_galaxy-3608029_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Први пут икада откривен је свемирски ураган ширине око хиљаду километара који се ковитлао изнад Северног пола, пише Сциенце Алерт.

Пре седам година сателити су забележили огромни ковитлац плазме који се протезао високо у магнетосферу и трајао сатима пре него што се распршио. Иако никад пре није забележен сличан феномен, његово откривање сугерише да би свемирски урагани могли да буду уобичајена планетарна појава.

Прочитајте још: Шта се дешава на Антарктику? ОДЛОМИЛА СЕ санта леда већа од површине Лондона

Снажне ротирајуће олује
Урагани у доњој Земљиној атмосфери су честа појава. Снажне ротирајуће олује попраћене јаким ветром и кишом у кратком року могу нанети огромну штету. Нису ретки ни на Сатурну и Јупитеру, као ни дубоко у атмосфери Сунца.

Нова студија сугерише да се свемирски урагани не разликују превише од оних на Земљи. Тим научника анализирао је сателитске снимке и створио 3Д слику урагана у Земљиној ионосфери. Налази објављени у часопису Натуре Цоммуницатионс потврдили су постојање свемирских урагана који пре нису били откривени.

Раширен феномен

Према подацима и анализи кинеског универзитета Схандонг, ураган се појавио 20. августа 2014. изнад Северног пола, протежући се до размера хиљаду километара. Досезао је од 110 до 860 километара надморске висине, а састојао се од плазме са више спиралних кракова, вртећи се у смеру супротном од казаљке на сату брзином од 2.100 метара у секунди. Средиште је било практички мирно, баш као и код урагана на нижим надморским висинама.

Прочитајте још: Нучници се одушевили ПИНГВИНОМ кога су открили: Његова боја је невероватна (ФОТО)

Али за разлику од других урагана, овај свемирски је избацивао електроне у ионосферу. То је имало невероватан учинак, створила се огромна аурора у облику циклона испод урагана.

Цео процес је трајао готово осам сати, одлажући огромне количине енергије у ионосферу.

Услови су иначе били мирни, што је представљало мистерију научницима, па су се окренули моделирању како би утврдили шта је узроковало "неред" у плазми. То доказује да чак и у мирним геомагнетским условима у свемиру могу настати екстремни временски услови који могу утицати на живот на Земљи.

Прочитајте још: Судбина Ленке Дунђерски опевана је у песми Лазе Костића "Санта Мариа делла Салуте, а о животу њеног брата мало ко зна

- Тропске олује повезане су са огромним количинама енергије, а ови свемирски урагани морају настати с необично великим и брзим преносом енергије сунчевог ветра и набијеним честицама у горњој Земљиној атмосфери. Плазма и магнетска поља у атмосфери планета постоје у целом свемиру, па открића сугеришу да би свемирски урагани требало да буду раширен феномен - објаснио је професор Мајк Локвуд, научник са Универзитета Реадинг.

Уз то, могу довести до важних учинака сунчевог ветра на Земљи, попут оптерећења сателита, поремећаја у високофреквентним радиокомуникацијама, грешака у сателитској навигацији и комуникацијским системима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.