Oglas
· · Komentari: 0
LUK

Kako različite vrste luka utiču na organizam

Luk je zdrav i nezamenljiv u našoj kuhinji.

1615195394_Depositphotos_38075099_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Gotovo nijedno jelo ne može da se zamisli bez luka, a da li znate koja vrsta u koje jelo ide? Crni se najčešće koristi kod kuvanih obroka, a reč je o luku sa najjačim ukusom, pa zato predstavlja najbolji izbor za većinu jela.

Pročitajte još: Koliko je efikasno čišćenje PENOM ZA BRIJANJE? Nakitu vraća sjaj, a za ogledala je izvrsna

Za razliku od njega, crveni luk ima najbolji ukus ako se ne kuva i idealan je za hamburgere, sendviče i salate, dok ljubičasti sadrži manje šećera i bogat je antioskidantima.

Luk prema terapiji
Mladi luk je pun vitamina C i odličan je za kosti. Crveni je dobar sa srčane bolesnike i prevenciju kancera. Beli luk se reporučuje dijabetičarila jer reguliše šećer u krvi.
Crveni luk je za hamburgere, a beli ide uz ribu.

Slatki luk je sličan žutom, ali mu je ljuska narandžastija. Blagog je ukusa, pa može da se jede u sirovom stanju. Odličan je izbor za pripremu sosa od svežeg paradajza jer sadrži mnogo vode, a dobar je i u hamburgerima.

U svežem stanju je najbolje konzumirati mladi luk - bogat je vitaminima K i C, a veoma popularan u kineskoj i japanskoj kuhinji.

Pročitajte još: Proleće stiže, kako da efikasno OČISTIMO PROZORE? Izbegnite ostatke mrlja

Za beli luk se kaže da je prirodni antibiotik, ali mnogi ga izbegavaju zbog jakog ukusa. Najčešće se koristi za aromatizovanje jela, od kuvanih do ribljih specijaliteta ili soseva za meso. Ukoliko želite da iskoristite njegovu intenzivnu aromu, najbolje je da ga dodate u jelo pred kraj kuvanja, pre nego što isključite ringlu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas