Oglas
· · Komentari: 1
ALERGIJE

KIJAJTE do mile volje i ne prekidajte: U suprotnom, završićete kod LEKARA!

Lekari upozoravaju da nije dobro nasilno zaustavljati kijanje, jer može da dovede do različitih oštećenja organa za disanje.

1595927695_alergija.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Alergeni u vazduhu kod mnogih izazivaju napade kijavice, pa ima i onih, koji zbog neprijatnosti, kad su u društvu ili na javnom mestu, pokušavaju na različite načine da zaustave kijanje.

Pročitajte još: U OVOJ ČAŠI se nalazi najbolji LEK protiv OTICANJA nogu koje leti mnoge muče

Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL u Kliničko- bolničkom centru "Zemun", objašnjava kiliko je kijanje kao refleksna reakcija organizma zapravo korisno:

- Kijanjem se otklanjaju neželjeni alergeni, prašina ili sekret nakupljen u nosu - ističe doktorka.

Prekidanjem kijanja se ošteti sluznica!

Da bi se sadržaj iz nosa eksplozivno odstranio kijanjem, pritisak u disajnim putevima poraste i do 25 puta. Ukoliko pokušavate da zaustavite kijanje, pre svega može da dođe do oštećenja sluznice nosa vazdušnom strujom, što može da dovede do bola ili krvarenja.

Od kijanja može da pukne bubna opna! Foto: Piksabej

Ukoliko imate infekciju nosa, kaže dr Valjarević, mikroorganizmi putem Eustahijeve tube mogu da dospeju u srednje uvo i da dođe do upale srednjeg uva.

Prekijte nos maramicom i kinite!

- Prenos povišenog pritiska kroz Eustahijevu tubu može da dovede i do povrede bubne opne u vidu
krvnog podliva ili ređe pucanja (perforacije) bubne opne - upozorava dr Valjarević.

Dakle, ne zaustavljajte kijanje, prekrijte nos i usta maramicom ili unutrašnjom stranom lakta ruke.

Pročitajte još: DESET najmoćnijih PRIRODNIH LEKOVA koje ne bismo trebali da ZABORAVIMO uprkos NAPRETKU MEDICINE

Kijanje u šaku, zbog širenja patogena se ne preporučuje.

- Kad je uzrok kijavice virusno ili bakterijsko oboljenje izbacivanjem patogena u šaku, u situaciji kada ne možete odmah da operete ruke sapunom i vodom, svakako doprinosi širenju infekcije, jer ćete tom rukom dodirivati predmete, možda se i rukovati - kaže dr Valjarević.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas