Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Kina napravila eksperiment: Stanovnici sela Huaksi voze mercedese, a sve ostalo je misterija

Selo Huaksi u kineskoj provinciji Jiangsu je najbogatije u Kini i predstavlja pravu misteriju.

1622633260_Huaxiselo.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Huaksi se za 55 godina iz siromašnog zaseoka pretvorilo u luksuzni raj. Kina ima bezbroj sela, a za većinu stanovnika Huaksi važi za svojevrsni komunistički raj.

Pročitajte još: Da li znate da je Lenjin ukrao tuđ identitet i da je imao 146 imena?!

Poznato je, pre svega, po izuzetno visokom životnom standardu. Neboder koji para nebo, javni saobraćaj su helikopteri, a stanice privatni heliodromi. Vile su identične i luksuzne po uzoru na pagode, a stanovnici voze najskuplje automobile.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lotus News (@lotusnews_)

Kako su se obogatili?

Ali, kako su se obogatili i na šta troše novac niko ne zna! Stanovnicima Huaksija zabranjeno je da razgovaraju sa strancima i novinarima. Retko i međusobno razgovaraju i, čak, im je zabranjeno da napuštaju selo. Ko to uradi gubi sve što je stekao: kuću, automo i novac.

Pročitajte još: Naučnici nemaju odgovor zašto se kamene LOPTE pojavljuju širom sveta, a najbliža je 200 kilometara od Beograda

Zlatni kavez

Pitanje kako je Huaksi od siromašnog sela došao do svega ovoga i dalje je pod velom tajne. Zvanična verzija nestvarnog preobražaja kaže da je Huaksi sredinom 50-ih godina 20. veka Huasi  brojao oko 600 stanovnika. Bio je zapušten i siromašan, sa blatnjavim putevima.

To je eksperiment Komunisitčke partije.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Procvat je omogućio Vu Renbao, tadašnji sekretar Komunističke partije, koji se odlučio za neku vrstu eksperimenta za koji je verovao da će uspeti. NJegovo načelo je bilo da su ključni faktori za sreću porodica, spokoj, kuća i materijalno blagostanje. Uz blagoslov Pekinga otvorio je nekoliko investicionih firmi kako bi od zapuštene sredine napravio ponos kineskog socijalizma koji je nazvao "Prvo selo ispod nebeskog svoda".

Bilo je to staro selo Foto: Piksabej

Pročitajte još: Arhangel Mihailo mu je rekao: Gurni mač u kamen! Legenda o ARTURU uopšte se nije dogodila u Engleskoj!

Prvo selo ispod nebeskog svoda

Investicija (od 6,5 milijarde dolara) brzo se isplatila, pa je selo postalo multisektorska kompanija čiji su vlasnici, deoničari, sami seljaci. Za stanovnike su otvorena nova radna mesta, a izgrađena je i prateća infrastruktura: škole, bolnice i trgovački centri. U trenutku "oslobađanja tržišta" selo je prešlo sa poljoprivrede na trgovinu, a odabrano je javno vlasništvo umesto privatnog. Selo izvozi u više od 40 zemalja sveta i više je nego uspešno.

Prosečna porodica
Novinari su intervjuisali jednu porodicu, bili u domu od 460 kvadrata, u kome su podovi mermerni, kaučevi kožni, kupatilo mali spa-centar, a u bifeu boce najskupljeg viskija.
Selo izvozi u 40 zemalja sveta!

Huaksi danas ima oko 2.000 registrovanih stanovnika koji žive u identičnim luksuznim vilama sagrađenim po uzoru na strane, sagrađene su površine za šetnju, heliodromi i svi stanovnici imaju po 250.000 dolara u banci. Voze mercedese, BMV i kadilake. Imaju besplatno zdravstvo i školstvo.

Pročitajte još: Kada grob bude nađen SVET ĆE PRESTATI DA POSTOJI: Kako je sahranjen najveći osvajač i kakve veze sa tim ima KAMILA

Kockanje i barovi su zabranjeni

Stanovnici imaju udeo u selu u svim njegovim poslovima i vidljiv je njihov prosperitet i jednakost. Svake godine bogatiji su za još 150.000 dolara. Samo selo kupilo je avione i helikoptere. Ali su kockanje i droga strogo zabranjeni, ne postoje klubovi, barovi i internet kafei.

Kip bika od zlata

U Huaksiju se nalazi i čuveni Svetski park sa replikama slavnih građevina: Kip slobode, Sidnejska opera, Trijumfalna kapija, čak i Kineski zid i Zabranjeni grad. Imaju i neboder visok 328 metara sa 72 sprata u kojem je hotel sa 826 soba, a u prizemlju je kip bika napravljen od čistog zlata.

Pročitajte još: Tito je znao, a vidovnjakinja najavila: ZLATNA VODA u Zmajevu otkriva Atilin grob

Doduše, iz sela se proneo glas da se ovde radi svih sedam dana u nedelji, a i broj stanovnika je pod znakom pitanja. Osim 2.000 registrovanih potomaka porodica iz 20. veka, puno je privremenih stanovnika koji ne uživaju u luksuznim automobilima, platama i vilama, a navodno ih je na desetine hiljada - i to na svega jednom kvadratnom kilometru.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas