Oglas
· · Komentari: 0
SUDBINA

Lekari su njegove simptome pripisali stresu, a život mu je spasio – optičar! (FOTO)

Ova majka ispričala je kako je rutinski pregled očiju njenog sina doveo do hitne operacije za koju veruje da mu je "spasila život".

1616337752_Depositphotos_75472849_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Karen Vilijams (58) iz Romforda u Essexu bila je sa sinom Markom (24) u pratnji kada je on otišao na pregled očiju samo nekoliko dana nakon što su lekari u Hitnoj službi rekli da mu zamagljen vid, glavobolje i zujanje u ušima uzrokuje – vrtoglavica.

Ali kada su optičari primetili senku na zadnjem delu Markovog oka, ponovno je primljen u bolnicu, gde je podvrgnut 10-satnoj operaciji uklanjanja rastućeg tumora veličine limuna koji mu je zahvatio deo mozga.

Pročitajte još: Plementi čin mladića: Doniranjem organa spasio život najboljem drugu (VIDEO)

Tokom svog osmonedeljnog boravka u bolnici, Marku je takođe formalno dijagnostikovan Aspergerov sindrom, neurološki poremećaj koji utiče na komunikaciju i oblik je poremećaja autističnoga spektra.

Simptome su pripisivali stresu

Sada, nakon što se donekle oporavio i vratio na posao sakupljača kolica u Asdiju, Mark i njegova mama Karen zahvalili su osoblju što mu je spasilo život i pozvali ljude da redovno kontrolišu oči.

- Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da redovno obavljate pregled očiju bez obzira na to koliko godina imate. Biću večno zahvalna optičaru i lekarima koji su spasili život moga sina - izjavila je majka za Metro.

Pročitajte još: Rodila se sa MUŠKOM BRADOM: Roditelji su je iskoristili da se obogate na NAJJEZIVIJI način (VIDEO)

Kada je početkom 2020. Mark prvi put počeo da osećati glavobolje i bolove u vratu i ušima, Karen je njegove simptome svela na opšti stres. Do juna su se Markovi simptomi pogoršali, vid mu se počeo zamagljivati i zujalo mu je u ušima.

Deo tumora nisu smeli da diraju

- Lekari u Hitnoj nisu pretpostavili da je moj sin imao sporo rastući tumor u sebi - rekla je Karen. Mladiću je dijagnostikovan sporo rastući središnji neurocitom – izuzetno redak oblik tumora na mozgu, koji je bio toliko velik da mu je stvarao pritisak, otok i zarobljenu tečnost u mozgu i uticao je na sva Markova čula i nervni sustav.

Jednom kada je tečnost iscurila, simptomi su se povukli – jer je time bio uklonjen za život opasan pritisak na njegov mozak. A tokom njegove operacije početkom jula, hirurzi su uklonili većinu tumora iz Markovog mozga – u deset sati dugom procesu.

Pročitajte još: JEZIVO! Potrošio 35 hiljada evra kako bi izgledao kao Instagram filter (FOTO)

- Tumor je bio otprilike veličine limuna, a deo koji su ostavili bio je toliko povezan s njegovim nervnim sistemom da je bilo previše opasno ukloniti ga. Bilo bi više štete nego koristi da su uklonili sve. Toliko je narastao da mu je blokirao sve funkcije, uzrokovao šum u ušima, zamagljen vid, vrtoglavice i uticao na njegovu ravnotežu - otkrila je majka.

Skoro se onesvestio pod tušem

Uprkos tome što je operacija dobro prošla, Markov put do oporavka još uvek nije bio gotov. Proveo je osam nedelja u bolnici i tokom celoga boravka nije mogao da razgovara ni s kime, a zbog pandemije korona virusa nisu bili dopuštene ni posete.

Mark, koji je uživao u igranju video igara kada se napokon mogao oporavljati kod kuće, rekao je:

Pročitajte još: Jedini snimak koji postoji: Ovako je izgledala Ana Frank pre Drugog svetskog rata (VIDEO)

- U početku je bilo vrlo zastrašujuće, čak sam se jednom skoro onesvestio pod tušem. Ne sećam se puno toga šta se događalo, ali sjajno je vratiti se kući i sada se osećam puno bolje. Srećan sam što sam se vratio na posao - rekao je Mark.

Sara Lindsel, izvršna direktorka dobrotvorne organizacije "Brain Tumor Charity", nakon Markovog slučaja poslala je upozorenje: "Svi koji su se susreli sa dijagnozom tumora na mozgu znaju koliko je važno prepoznati simptome što je ranije moguće. Rano dijagnostikovanje je presudno u lečenju ove bolesti.”

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas