· · Komentari: 0
Preporuka

Zakon dozvoljava da cele godine vozite sa zimskim gumama, ali evo zašto to NIJE DOBRO

Bez obzira na vanredno stanje posetite vulkanizera i promenite gume na svom automobilu bićete bezbedniji a i uštedećete

mercedes-glc-17.jpg
Foto: Gudjear

Zakonska obaveza da vozite leti, od 1.aprila sa letnjim gumama ne postoji (od 1. novembra su obavezni zimski pneumatici), možete da celu godinu vozite sa zimskim, ali ne proporučujemo! Iako se zbog pandemije, vanrednog stanja mnogi vozači pitaju da li bi ovog proleća uopšte trebalo menjati pneumatike svojih vozila, „Gudjirovi“ stručnjaci odgovaraju da je to jedina odgovarajuća odluka ako žele da imaju pouzdanu, sigurnu i štedljivu vožnju kad dođu topliji meseci.

Aprilske dnevne temperature polako postaju prave letnje, kada se asfalt tokom dana zagreva, pa montažu letnjih pneumatika ne bi trebalo dugo odlagati. Uprkos tome što je vanredno stanje mnoge vozače prisililo da sa zamenom pneumatika još malo sačekaju, pa makar to bilo do maja ili čak juna, vozilo ne bi trebalo da provede celu sezonu u zimskoj obući.

Foto:Gudjear

- Letnji pneumatici pri vožnji u toplijim mesecima donose očigledne prednosti u poređenju sa zimskim pneumaticima, jer su specijalno razvijeni da leti obezbede optimalne performanse. Na višim temperaturama, oni obezbeđuju bolje upravljanje i prijanjanje, kao i manju potrošnju goriva - naglašava Simon Brezavšček, vođa tehničke podrške kupcima za Jugoistočnu Evropu u „Gudjiru“.

Letnji pneumatici se razlikuju od zimskih kako po spoljašnjoj strukturi tako i po hemijskom sastavu smeše gume. Gazeći sloj zimskih pneumatika odlikuju dodatne lamele koje obezbeđuju bolje prianjanje u snegu i ledu, a letnji pneumatici imaju veće i čvršće blokove gazećeg sloja koji se u krivinama i pri kočenju manje savijaju. Opisana osnova letnjih pneumatika osim što obezbeđuje bolje prianjanje, omogućava bolje upravljanje kada su visoke temperature, kao i kraći put zaustavljanja. Razlika u dužini puta zaustavljanja između zimskog i letnjeg pneumatika, na temperaturama iznad 15 stepeni Celzijusa, može da bude čak do sedam metara u korist letnjeg pneumatika! To predstavlja skoro petinu puta koji pređe savremeni automobil od postignute brzine 100 kilometara na sat do zaustavljanja.

Pročitajte još: Pumpanje guma azotom pravi "bum": Jeftina usluga, a korist višestruka

Pored sigurnosti, treba se osvrnuti na troškove. Ubeđenje da ćemo vožnjom na kompletu zimskih pneumatika tokom cele godine uštedeti novac je pogrešno, zato što će njihov vek trajanja biti osetno kraći. Kao što objašnjava Brezavšček, ključnu ulogu pri tome igra sastav gumene smeše:

- Zimski pneumatici su, zbog većeg procenta silike u smeši gume, osetno mekši i zbog toga se bolje pokazuju na temperaturama do sedam stepeni Celzijusa. Vožnja po ugrejanom asfaltu izaziva njihovo pregrevanje, zbog toga postaju čvršći i gube svoje karakteristike, dok se u poređenju sa letnjim pneumaticima, na većim temperaturama osetno brže habaju, a ujedno nisu ekonomični sa aspekta potrošnje goriva.

Pri zameni pneumatika stručnjaci dodatno savetuju vozače koji se ove sezone neće odlučiti za kupovinu novog kompleta, da obrate pažnju na besprekorno stanje svojih pneumatika i dovoljnu dubinu profila. Dubina kanala mora da bude odgovarajuća, jer ona u velikoj meri utiče na vozne karakteristike, a najviše na sprečavanje akvaplaninga.

Foto: Gudjear

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.