Oglas
· · Komentari: 0
INTELIGENCIJA

Ona je NAJPAMETNIJA ŽENA na svetu, ipak JEDNU STVAR nikada nije uradila (VIDEO)

Ušla je u Ginisovu knjigu gde je držala rekord sve dok ta kategorija nije ukinuta

merilin.jpg
Foto: Printscreen / Youtube Don Giller
Oglas

Merilin vos Savant (73) je žena sa najvećim koeficijentom inteligencije na svetu. Rođena je kao Merilin Mač, ali očevo prezime nije dugo zadržala. Jako rano je stekla uverenje kako sin treba da preuzme prezime od oca, a ćerka majčino.

Još kao dete je pokazala natprosečnu inteligenciju, a danas je stručnjak, što se moglo i očekivati. 

Pročitajte još: Pilot, šahistkinja, glumica, rediteljka i teniserka: Ovo su ŽENE koje su ZADUŽILE SRBIJU! (FOTO)

Kao 10-godišnja devojčica rešila je Stanford-Binet test, uključujući set pitanja koji mere kognitivne sposobnosti kroz pet faktora. Drugi je bio Mega test, dizajniran kako bi merio IQ iznad 145. Po Mega testu njen IQ je bio 186, a po Stanford-Binetovoj skali 228.

Rasprave tokom godina
Tokom godina vodile su se rasprave o autentičnosti testova koji su izmerili njen nivo IQ-a, s obzirom na to da trenutne verzije ne omogućavaju rezultate iznad 170. I ona je tvrdila kako je to malo nejasno područje, budući da inteligenciju više nije tako lako meriti, jer postoji hiljadu faktora koji mogu da utiču na mentalne sposobnosti i inteligenciju.

Nakon 30 godina ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba s najvećim IQ na svetu, i to mesto čvrsto držala sve dok ta kategorija nije ukinuta 1990. godine.

Pročitajte još: OVO NIKO NIJE ZNAO! U zgradi BORBE postoji BUNAR iza kog se krije NEVEROVATNA PRIČA (FOTO/VIDEO)

Jedna od najpametnijih osoba na svetu, ali nikada nije izašla iz anonimnosti

Iako je imala izvanredan koeficijent inteligencije, njeno obrazovanje se nije razlikovalo od druge dece. Pohađala je lokalnu srednju školu i radila u prodavnici svog oca. Upisala je studije na društvenom fakultetu, a zatim se prebacila psihologiju na Univerzitetu Vašington. Međutim, odustala je posle dve godine.

Pročitajte još: NEVEROVATNO! Da li znate da nova zvezda INSTAGRAMA nije čovek, ni životinja, nego... (FOTO)

Nakon toga se početkom 80-ih se preselila u NJujork i počela da gradi karijeru pisca. Pisala je i IQ kvizove za Omni magazin pre nego što je dobila posao u Prajdu.

Pročitajte još: Da li živite u BOLESNOJ KUĆI? Ako imate ove SIMPTOME, brzo se odselite

Merlin je kolumnista i autor nekoliko knjiga. 1987. godine se udala za naučnika, istraživača i preduzetnika, Roberta Jarvika. NJen suprug je poznat po ulozi u razvoju veštačkog srca Jarvik-7. Kasnije je postala šefica finansija u preduzeću svog supruga. U to vreme su važili za najpametniji par u NJujorku.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas