Oglas
· · Komentari: 0
NEOBJAŠNJIVO

NEVEROVATNO: U hramu Ramzesa Drugog danas se desio redak fenomen (FOTO)

Isti fenomen dešava se dva puta godišnje, 22. oktobra i 22. februara, u egipatskom hramu Abu Simbel.

1613996960_abusimbel.PNG
Foto: Instagram/ screenshot bekyaegyptianspice
Oglas

Danas je taj dan! Na 20 minuta lice boginje tame je osvetljeno!

Pročitajte još: DREKAVCI i sanđame u LAPOVU: Stigao je glasnik kneza LAZARA i nevesta je postala UTVARA

Abu Simbel je najveći hram na svetu isklesan u kamenu. Nalazi se na desnoj strani Nila, 300 kilometara južno od Asuana i izgrađen je u slavu Sunca.

Lice boginje Ptah je danas svetlelo!
Premešten zbog brane
Hram je 1968. godine pomeren sa originalnog mesta zbog izgradnje brane i jezera Naser. Vodilo se računa o položaju Sunca.

U ovom hramu, koji je izgradio Ramzes Drugi, dva puta godišnje se odigra neverovatan fenomen. Sunčev zrak se probije kroz ulazna vrata hrama i dužinom od 200 metara stigne do najsvetijih Ramzesa Drugog i Ra Hora. Pored Ramzesa sedi supruga Nefreteta, a pored Ra Hora sedi njegova sestra Ptah, tebanska boginja tame. Sunce vidi njeno lice samo dva puta godišnje, dok je ostalih dana uvek u mraku.

Turisti se okupljaju tokom noći i čekaju...

Tokom ova dva dana hram se za posetioce otvara već u zoru, jer se turisti okupljaju tokom noći i čekaju prve jutarnje zrake sunca. Naime, njihova lica Sunce osvetljava samo 20 minuta tokom dana. I isti fenomen se dešava dva puta godišnje.

Pročitajte još: Seljak je iskopao ČINIJU i svima je bilo jasno da je VEOMA STARA, a onda je usledio ŠOK i pitanje: KAKO JE STIGLA OVDE?

Sam ulaz u hram je spektakularan i jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Egipta.

Ramzes Drugi je bio treći faraon 19. dinastije. Važio je za za jednu od najmoćnijih ličnosti starog Egipta, izuzetno je bio poštovan, a danas je najčuveniji kao suprug kraljice Nefretite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas