Oglas
· · Komentari: 0
PIRAMIDE

Ko je gradio piramide na Tenerifama: MASONI ili mitski narod Guanča koji su ostavili mumije?

Kompleks terasastih, pravougaonih piramida na krajnjem jugoistoku Kanarskih ostrva do danas su enigma.

1618993260_Tenerife.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Istraživač i pisac Tor Hejerdal se 90-ih godina našao na Kanarskim ostrvima i opčinjen tajnom piramida koje je tamo ugledao, nastanio se na Tenerifima, kod Guimara, u oblasti Čakona, gde ih je bilo šest. Mnoge su bile uništene, jer je sličnih građevina bilo na ostalih pet ostrva arhipelaga, ali stariji meštani su rekli da su one bile opljačkane i materijal upotrebljen za druge objekte.

Pročitajte još: NAJDUŽA NOĆ u istoriji čovečanstva dogodila se 536. godine i trajala je 18 meseci. Šta se tačno desilo?

Ko ih je podigao, kada i zašto su građene, Tor Hejerdal nije mogao da odgovori, a ni ruski avanturista i naučnik Viktor Meljnikov, koji se uključio u istraživanje.

Građene kad i egipatske
Zauzimaju prostor od 64.000 kvadratnih metara i, prema informaciji koja se može naći u tamošnjem etnografskom "Parku piramida", stare su oko 7.000 godina, što znači da su podizane približno u isto vreme kada i egipatske i južnoameričke.
Egipatski putnici su svraćali na Tenerife na putu ka Južnoj Americi.

Hipoteza Tora Hejerdala bila je da postoji veza između terasastih građevina na Kanarima i piramida drevnog Egipta i Maja civilizacije. Za Egipćane, koji su plovili prema Centralnoj Americi i tamo uticali na gradnju piramida, Kanarska ostrva su bila "zaustavna tačka" na  putu.

Pročitajte još: Kada grob bude nađen SVET ĆE PRESTATI DA POSTOJI: Kako je sahranjen najveći osvajač i kakve veze sa tim ima KAMILA

Namena im je bila ceremonijalna ili astronomska. Istraživanja naučnika iz Instituta za astrofiziku na Kanarima 1991. godine potvrdila su Hejerdalovu poslednju pretpostavku.

Piramide su građene od vulkanskog kamena, koji je obrađivan i slagan jedan na drugi, bez upotrebe maltera.

Pročitajte još: Mesečni horoskop 1: OVAN neka uvuče rogove, Blizance će izdati voljena osoba, a Devica neka zaključa novčanik

Astrofizičar Haun Antonio Belmonte Aviljes, sa kolegama Antoniom Aparisijom Huanom i Cezarom Esteban Lopezom, došao je do zaključka da građevine nisu slučajno podignute na tom mestu i da su precizno orijentisane prema letnjem i zimskom solsticijumu. Duže strane nekih od terasa građevina u Guimaru, naime, označavaju pravce oba solsticija.

Sunce na vrhu piramide
Stojeći na platformi najveće piramide na dan letnjeg solsticija moguće je doživeti dupli zalazak sunca, jer ono najpre zađe za jedan planinski vrh, onda se pojavi ponovo iza planine i zađe drugi put iza obližnjeg vrha.
Piramide su okrenute izlasku sunca.

Glavni granični zid pokazuje na zalazak sunca za vreme letnje dugodnevice, a piramide imaju stepenice na zapadnoj strani koje su okrenute u pravcu izlazećeg sunca na zimski solsticij.

Pročitajte još: Tito je znao, a vidovnjakinja najavila: ZLATNA VODA u Zmajevu otkriva Atilin grob

Poznato je da su Guanči, koji se smatraju prvim stanovnicima Kanarskih ostrva, tokom solsticija prinosili žrtve svojim božanstvima, koja su živela na vulkanu Teide. Ali Aparisio i Esteban, koji su 2005. na španskom objavili knjigu "Piramide Guimara: Mit i stvarnost", ove domoroce, čije je stanište Tor Hejerdal otkrio u pećini od lave ispod najveće piramide, nisu povezali sa ovim građevinama i izneli su drugačiju teoriju.

Piramide je izgradio mason u 19. veku???

Foto: Piksabej

Oni misle da je solsticijalna orijentisanost ima poreklo u masonskoj simbolici letnje dugodnevice i zimske kratkodnevice, a piramide su izgrađene u periodu kada je vlasnik zemljišta bio mason, odnosno u 19. veku!

Pročitajte još: Tito je znao, a vidovnjakinja najavila: ZLATNA VODA u Zmajevu otkriva Atilin grob

Mumije Guanča
Misteriozni narod Guanča mnogi smatraju potomcima Atlantiđana, koji su naselili Kanarska ostrva posle propasti mitskog kontinenta. Poznavali su mumificiranje, o čemu svedoče sačuvane mumije.

Sličnu hipotezu o nastanku terasastih građevina imaju i istoričari, koji objašnjavaju da su lokalni farmeri prilikom oranja nailazili na vulkansko kamenje, vadili ga, obrađivali i slagali u piramide.

Urađena su detaljna istraživanja zemlje i...

Tor Hejerdal, naravno, nije uvažio ovakvu pretpostavku, tvrdeći da tamo nikada nije bilo agrarne obrade terena, pa su na njegov zahtev između 1991. i 1996. godine su počela arheološka istraživanja Univeziteta La Laguna. Rađena su geofizička i georadarska ispitivanja na osam lokacija  i piramide su u okruženju istraživane u slojevima.

Prvi i drugi sloj, u proseku debljine od 20 santimetara, sastoje se od humusa sa mnogo biljnih ostataka i tragovima korišćenja pluga.

U trećem sloju, do 150 centimetara dubine, bile su male vulkanske stene, postavljene tako da izravnavaju teren za podizanje piramida. Nađeni su komadi grnčarije, domaćeg i stranog porekla, datirani u 19. vek. Istovremeno, u zazidanoj pećini Guanča, ispod same piramide, pronađena je gomila artefakata koja ukazuje da su je oni koristili između 600. i 1000. godine naše ere. Arheolozi su na osnovu toga nedvosmisleno zaključili da terasaste građevine nisu mogle da nastanu pre 19. veka, najverovatnije oko 1830-ih.

Pročitajte još: Princ Filip je dobijao SVE TAJNE izveštaje o posetama NLO, a zanimao ga je jedan INCIDENT

Norvežanin Tor Hejerdal do smrti (2002. godine) nije prihvatao sliku zemljoradnika koji iskopavaju vulkansko kamenje, obrađuju i ugrađuju u precizno orijentisanu piramidu u cilju podizanja masonskih građevina, da bi "slobodni zidari" na letnji i zimski solsticij mogli da posmatraju izlazak, odnosno zalazak sunca!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas