· · Komentari: 0
porodica

Ova TRI PITANJA kod DECE razvijaju vokabular i pomažu im da izraze emocije

Svake večeri pre spavanja, većina roditelja radi šta? Čita bajke đeci. Ali to nije najbolje što mogu uraditi za svoju decu

1596629243_mom-4211834_1280.jpg
Foto: Pixabay

Postoje stvari koje su mnogo važnije za razvoj i rast, ali i miran san dece, a to su pitanja koja im možete postaviti. Zdrava komunikacija ključ je dobrog zdravlja i omogućuje roditeljima da uspostave bolji i kvalitetniji odnos sa svojom decom. Zato vam savetujemo da svake večeri pre spavanja postavite deci sledeća pitanja:

- Šta je bio razlog tvog osmijeha danas?

- Šta te rasplakalo?

- Šta si naučio/la danas?

Pročitajte još: DUŠKO RADOVIĆ je imao PRAVI RECEPT ZA VASPITANJE DECE: Volimo ih i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu

Foto: Pixabay

Pomoću ova tri pitanja, vaša deca će se otvoriti i početi razgovarati o važnim stvarima. Zajedno ćete se smejati, plakati i prisećati trenutaka koji su obeležili dan. Deca će biti ponosna na sve što su naučila u toku dana, a vi zadovoljni što ste uključeni u njihov razvoj i rast.

Ovako deca uče da pravilno komuniciraju!

Uprkos tome što se čini kao jednostavno, ovo je veoma kompleksno i otvara dosta novih tema koje možete iskoristiti za razgovor sa decom.

Zajedno sa decom učite kako pravilno da komunicirate. Deca će aktivno učestvovati, osećati se dobro i sigurno, ali i pozvano da govore o svojim problemima. To će direktno uticati i na njihovo opuštanje, kasnije u životu, o težim temama. Podsticaće njihovu kreativnost i naučiti ih važnu životnu lekciju koja glasi: - Niko nije savršen i greške su sastavni deo života.

Pročitajte još: EVO ISTINE: Da li je žena POSVAĐALA dvojicu BRAĆE?

Nakon što razgovaraju sa vama, deca će se osećati oslobođena pritiska i emocija, bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim, a to veoma pozitivno utiče na njih.

Pitanja im omogućavaju da vežbaju izražaj, verbalizuju emocije i aktivno učestvuju u razgovoru!
Foto: Pixabay

Osim toga, ova igra ne mora biti jednosmerna već nakon njihovih odgovora i vi možete reći šta je to vas danas nasmejalo, rasplakalo i šta ste naučili. To može biti vaša porodična igra koju igrate svake večeri, a koja dugotrajno deluje na vaš razvoj odnosa unutar porodice.

Pročitajte još: Sad ili nikad! Evo kada je vreme da konačno SREDITE SVOJ ŽIVOT

Jednostavno je, zar ne? Samo tri pitanja. Šta vas je činilo srećnima, tužnima ili ljutima danas? A šta ste naučili? Verujemo da će odgovori biti kreativni i zabavni. Svaki od njih na svoj način.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.