· · Komentari: 0
MAGIČNI NAPITAK

Pravite li ih i vi? Najčešće GREŠKE kojima možete umanjiti UČINAK KAFE

Kafa je pomalo magičan napitak. Mnoga istraživanja povezuju kafu sa raznim koristima za vaše zdravlje – od umanjivanja rizika od demencije, pa sve do ubrzanja vašeg metabolizma.

1598612463_outdoors-3111507_1280.jpg
Foto: Piksabej

Naravno, ništa manje bitan je i nalet dodatne energije u trenucima kada nam je preko potreban. Međutim, faktori poput vremena kada konzumirate kafu i dodataka koje koristite mogu umanjiti učinak ovog popularnog napitka.

Pročitajte još: Izbor kafe opisuje vaš karakter: Ovu vrstu konzumiraju psihopate

Foto: Depozit

Kupujete mlevenu kafu

Naravno, potrebno je malo više truda ako želite sami da sameljete zrna kafe, ali istraživanje objavljeno u naučnom magazinu Food Chemistry otkrilo je kako kupovna mlevena kafa sadrži puno više slobodnih radikala koji mogu dovesti do oksidativnog stresa i upalnih procesa u vašem telu.

Čuvate kafu u njenom originalnom pakovanju

Umesto u originalnom pakovanju, držite zrna kafe u hermetički zatvorenoj posudi. Još jedna studija otkrila je kako se nivo slobodnih radikala koji se nalaze u kafi povećava sa svakim izlaganjem zraku. Kada se to dogodi, korisni antioksidansi iz kafe “troše se” kako bi neutralisali slobodne radikale, zbog čega će manje antioksidansa ostati za vas.

Pročitajte još: Da li znate kada je PRAVO vreme za PRVU JUTARNJU KAFU?

Foto: Depozit

Pijete kafu rano ujutru

Ispijanje kafe u 7 sati ujutru neće puno uticati na nivo vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišem nivou upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodan nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vreme za konzumiranje kafe između 10 i 12 sati, kada nivo kortizola (hormona stresa) počinje opadati. Na ovaj ćete način iskoristiti prirodan nalet energije koji se događa ujutru i “sačuvati” kofein za kasnije.

Pijete previše kafe

Više nije uvek i bolje. Zdravstvene koristi koje možete dobiti od kafe uglavnom nestaju nakon 5-6 šolja od 230 ml, što je otprilike 400 mg kofeina. Konzumiranjem previše kafe nećete zapravo ništa postići, a nekim ljudima previše kafe moglo bi i naškoditi.

Pročitajte još: Ova devojka je iznenadila sve: Pokazala kako stavlja masku iako nema uho (VIDEO)

Foto: Piksabej

Koristite previše dodataka za kafu

Jedna od najboljih “nuspojava” kafe je stabilizovanje nivoa šećera u krvi i smanjivanje rizika od pojave dijabetesa. Ali šta se događa kada kafi dodate šećer? Istraživanja su podeljena – neki se slažu da dodavanjem malo šećera u kafu i dalje možete smanjiti rizik od dijabetesa, dok drugi tvrde da ti učinci nestaju dodavanjem šećera. Stoga pokušajte se držati preporučenih dnevnih količina šećera – malo je verovatno u redu, ali nemojte pretvarati šolju kafe u desert.

Pročitajte još: Da li znate kako je nastao ČUVENI SIMBOL digitalne komunikacije? Ovo je kratka istorija „SMAJLIJA“ (VIDEO)

Predugo ispijate šolju kafe

Zvuči li vam ovo poznato – pripremili ste šoljicu kafe, uzeli nekoliko gutljaja, a zatim zaboravili na nju na nekoliko sati? Ako vam se to često događa, imajte na umu da kiselost kafe raste s vremenom. To ne predstavlja veliki zdravstveni rizik, ali dodatna kiselina može dovesti do loše probave i većeg nagrizanja zubne gleđi. Takođe, kafa koja je dugo stajala u sebi sadrži manje antioksidansa, stoga nemojte ispijati kafu duže od 20 minuta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.