· · Komentari: 0
KOVID

"Terate" modu i nosite CRNU MASKU, a ne znate šta izazivaju!

Od svih maski, doktori ne preporučuju crne...

1607933225_Depositphotos_427906748_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Žene i muškarci koji prate modu sve češće nose maske sašivene od najrazličitijih materijala, a neretko su i ukrašene kristalima, šljokicama, mnogim elementima koji onemogućavaju redovno održavanje, higijenu, sterilizaciju.

Pročitajte još: TRI SAVETA nutricioniste za jačanje imuniteta tokom pandemije KORONA VIRUSA

Ruska doktorka Elena Morozova kaže da te "moderne" maske mogu da budu opasne po zdravlje, a posebno ističe crne kao nebezbedne.

Crna boja je visokoalergena!

Prema rečima Morozove, crna boja je visokoalergena, a rizik je veći ako se maska pravi od sintetike, jer se javlja dermatoza, odnosno patološke promene na koži, koje mogu predstavljati ozbiljan problem. Izuzetak je, kako kaže ova doktorka, samo ako su one napravljene od pamučnih tkanina i obojene kvalitetnom bojom. Dakle, ako niste sigurni u poreklo proizvoda, onda je bolje odabrati hirurške, poručuje dr Morozova.

Pročitajte još: Doktor Tiodorović upozorava: Brzo test na koronu iz APOTEKE je brz, ali...

Najčešći simptomi alergije na crnu boju su crvenilo, svrab, a može doći i do oticanja čela, očiju, ušiju pa i kože glave.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.