Oglas
· · Komentari: 0
PROLEĆE

Kako da se oslobodite PROLEĆNE ALERGIJE: Dvanaest prirodnih načina da se izborite sa neprijatnim simptomima

Alergije, poznate i kao alergijske bolesti, su brojna stanja uzrokovana preosetljivošću imunog sistema na tipično bezopasne supstance iz okoline

1649781490_allergy-1738191_1280.jpg
Photo: Pixabay
Oglas

Ove bolesti uključuju polenu groznicu, alergije na hranu, atopijski dermatitis, alergijsku astmu i anafilaksiju. Istaživali smo i pronašli načine kako da se, prorodnim pojutem,izborimo protiv alergena.

1. Izbegavajte povetarac

Predivan je dan. Ali ako je broj polena visok, držite prozore i vrata zatvorene kako biste zaštitili vazduh u zatvorenom prostoru. Takođe možete da ugradite HEPA filter na vaš sistem klimatizacije i ravni filter.

Photo: Pixabay

2. Razmotrite alternativne tretmane

Neke studije sugerišu da ekstrakt maslaca pod nazivom Ze 339 može da deluje kao i antihistaminici. Druge studije pokazuju da biljni Phleum pratense i piknogenol takođe mogu biti od pomoći.

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

3. Istuširajte se

Svaki put kada uđete u svoj dom, donosite male komadiće spoljašnjeg sveta sa sobom. Nakon što ste na otvorenom, vaša odeća, obuća, kosa i koža su prekriveni sitnim česticama gde god da ste bili. Istuširajte se i promenite odeću da biste isprali sve alergene. Ostavite i cipele na vratima.

Photo: Pixabay

4. Nosite masku

To će sprečiti da alergeni uđu u vaše disajne puteve kada ne možete da izbegnete određene okidače alergije, na primer kada radite u svom dvorištu ili usisavate. Respiratorna maska N95, dostupna u većini apoteka i prodavnica medicinske opreme, blokiraće 95% malih čestica, kao što su polen i drugi alergeni.

Photo: Pixabay

5. Hranite se zdravo

U jednoj studiji, deca koja su jela puno svežeg povrća, voća i orašastih plodova - posebno grožđa, jabuka, pomorandže i paradajza - imala su manje simptoma alergije. Istraživači još uvek pokušavaju da otkriju vezu. Ali nema sumnje da je zdrava ishrana dobra za celo telo. Dodajte najmanje jedno sveže voće i povrće u svaki obrok.

Photo: Pixabay

6. Isperite nos

Ispiranje nosa čisti sluz iz nosa i može ublažiti simptome alergije. Takođe može ukloniti bakterije i retku sluz i smanjiti postnazalno kapanje. Kupite komplet za ispiranje ili ga napravite pomoću neti lonca ili nazalne sijalice. Pomešajte 3 kašičice soli bez joda sa 1 kašičicom sode bikarbone. Čuvajte ovo u hermetički zatvorenoj posudi. Za upotrebu, stavite 1 kašičicu mešavine u 250 mililitara destilovane ili prokuvane, a zatim ohlađene vode. Nagnite se nad lavabo i nežno ispirajte jednu po jednu nozdrvu.

PROČITAJTE JOŠ: Promenite ovih pet stvari u domu: Veruje se da ćete tako najbolje privući novac i obilje

7. Pijte više tečnosti

Ako se osećate zagušljivo ili imate postnazalno kapanje zbog alergija, pijuckajte više vode, soka ili drugih bezalkoholnih pića. Dodatna tečnost može razblažiti sluz u vašim nosnim prolazima i doneti vam olakšanje. Tople tečnosti poput čajeva, bujona ili supe imaju dodatnu prednost: paru.

Photo: Pixabay

8. Koristite prirodna sredstva za čišćenje

Održavajte svoj dom čistim. To je jedan od najboljih načina za izbegavanje alergena u zatvorenom prostoru. Ali jake hemikalije mogu iritirati vaše nosne prolaze i pogoršati simptome. Zato napravite prirodna sredstva za čišćenje od svakodnevnih sastojaka poput sirćeta ili sode bikarbone. Koristite usisivač koji ima HEPA filter za hvatanje alergena. Ako imate teške alergije, zamolite nekog drugog da sredi.

9. Naparite se

Udahnite paru. Ovaj jednostavan trik može olakšati začepljen nos i pomoći vam da lakše dišete. Držite glavu iznad tople (ali ne previše vruće) posude ili lavaboa punog vode i stavite peškir preko glave kako biste zadržali paru. Ili sedite u kupatilu sa toplim tušem.

PROČITAJTE JOŠ: Preko sedam decenija BORBE SA VETRENJAČAMA: Danas opština Novi Beograd SLAVI ROĐENDAN

10. Izbegavajte dim cigareta

To može pogoršati vaš curenje, svrab, začepljen nos i suzne oči. Izaberite restorane bez pušenja, noćne klubove i hotelske sobe. Izbegavajte i druga isparenja koja mogu pogoršati vaše simptome, kao što su aerosolni sprejevi i dim iz kamina na drva.

11. Razmislite o akupunkturi

Ova drevna praksa može doneti olakšanje. Način na koji akupunktura utiče na nazalne alergije još uvek nije jasan. Ali nekoliko studija pokazuje da to može pomoći. Pitajte svog doktora da li bi bilo dobro pokušati.

Photo: Pixabay

12. Upoznajte svoje okidače

Možda mislite da znate u čemu je problem. Ali jeste li sigurni? Zakažite sastanak sa alergologom za kožni test alergije kako biste tačno odredili svoje okidače. Tada možete napraviti plan da ih izbegnete.

BONUS VIDEO:

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas