Oglas
· · Komentari: 0
ERA VODOLIJE

TITO je 31. januara najavio da dolazi "era Vodolije": Beograd je tada bio CENTAR sveta

Za prvu "Kosu" u Atelju 1969. godine tražila se karta preko veze, a premijera je održana godinu dana posle Brodveja!

Oglas

Mira Trailović i Zoran Ratković su oduševljeni mjuziklom koji su gledali na Brodveju posle samo osam meseci imali premijeru u Beogradu. Odmah posle premijere svi glumci su prešli kod Laze Šećera, koji je otvorio prvu diskoteku u SFRJ.

Pročitajte još: ANTARKTIK krije NAJVEĆU TAJNU na svetu: ATLANTIDA se nalazi pod ledom?

Legende su glumile
Glavnu ulogu hipika Bergera dobio je Dragan Nikolić, Klod Bukovski je bio Miša Janketić, Šili (bogatašica zaljubljena u provincijalca Kloda) dobila je Mirjana Peić, a trudna hipi Dženi bila je Seka Sabljić.

Beogradska premiejra bila je događaj godine, a pesmu "Daj nam sunca" pevušio je ceo Beograd.

Tito se slikao sa "beogradskim hipicima"

Zanimljivo je da se i Josip Broz Tito oduševio ovim mjuziklom i gledao ga je dva puta. Tito se, čak, slikao sa beogradskim "hipi plemenom" posle predstave. Dugo se prepričavala legenda da je Tito na dočeku 1970. godine pevušio naslovnu pesmu.

Pročitajte još: Misterija Hrtkovaca BRUJI SRBIJOM: Posle ZLATNE KACIGE, lopovi PLJAČKAJU rimske vile pod okriljem noći i traže BLAGO (FOTO)

Foto: Youtube/ screenshot RMR PRODUCTION

Godina 1968. zauvek je ostala upamćena po Vudstoku i pokretu "dece cveća", a hipi revolucija dotakla je i Beograd.

U socijalizmu je bio hipik svako sa kosom do ramena!

- U samoupravnom socijalizmu je bilo malo autentičnih hipika, a beogradski tinejdžeri su podržavali taj pokret iako suštinski to nisu bili. Svaki mladić kome je padala kosa na čelo tada je nazivan hipikom, a vrhunac hrabrosti je bio kada kosa dodiruje vrat  - kaže Maja Vukadinović, kulturolog i autor knjige "Hronika dobrog provoda".

Ko je bila Sonja Hipa?
Beograđani su nosili zvoncare, tunike,  dugačke suknje, marame u kosi, a balerina i koreograf Sonja Vukićević bila je poznata kao Sonja Hipa.

Ekipa iz brodvejske predstave je, dakle, lumpovala kod Laze Šećera. Mada je on tog trenutka zaključao diskoteku. Tada su kod Laze Šećera dolazili svi glumci iz Ateljea 212.

Pročitajte još: "Svevideće oko" je DOKAZ: Među nama su POSMATRAČI i to je razlog zašto nas VANZEMALJCI OTIMAJU

Godina 1967. bila je "leto ljubavi" kada se 100.000 mladih okupilo na poljani u San Francisku stvarajući atmosferu umetničke pobune. San Francisko je bio centar pobune u trenutku kada je SAD vodila rat protiv dalekog Vijetnama.

Tom atmosferom bio je inspirisan reditelj Miloš Forman koji je na osnovu istoimenog mjuzikla sa Brodveja režirao čuveni film "Kosa" 1979. godine, a pesma "Aquarius" najavljuje dolazak novog vremena obeleženim ljubavlju i slobodom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas