Oglas
· · Komentari: 0
STARA DAMA

UGINUO JE NAJSTARIJI NOSOROG NA SVETU: Ovu "staru damu" krasio je specifičan DETALJ, a njena vrsta je izuzetno ugrožena (FOTO)

U divljini crni nosorozi retko žive duže od 30 godina – ona je doživela 46!

1603440373_Depositphotos_197616196_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Najstariji crni nosorog na svetu uginuo je u 46. godini u berlinskom zoološkom vrtu, objavila je ta ustanova na svojoj internet stranici opraštajući se od "stare dame".

Kilaguni, čiji je zaštitni znak bio izuzetno naglašeni rog, stigla je u nemački zoološki vrt 19. oktobra 1975, pre gotovo 45 godina. Iza sebe je ostavila dve ćerke, ženku crnog nosoroga Maburi i ženku indijskog nosoroga Beti (25) kao i dvogodišnju unučad Maišu i Karla. Kilaguni je tokom života na svet donela petero mladunčadi, doprinoseći očuvanju ugroženih vrsta, rekli su u zoo vrtu.

Pročitajte još: Ova PRIRODNA ČUDA više ne postoje: Svet se menja

Odlučili su da je uspavaju

Kako su je sve više mučile staračke tegobe zadnjih nekoliko godina, na kraju gotovo više nije mogla sama da ustane i zaposleni u zoološkom vrtu su nakon temeljnih konsultacija odlučili da uspavaju Kilaguni u sredu.

Pročitajte još: Pet stvari koje NIKADA ne biste smeli nositi u TORBI

- Odgovorno čuvanje životinja takođe uključuje poštedu od nepotrebne patnje, bez obzira kako ta odluka teška bila - istakao je u izjavi direktor zoološkog vrta Andreas Knieriem.

- Sa svojih 46 godina dostigla je znatnu strost. Bila je najstariji crni nosorog na svetu - dodao je.

Ugrožena životinjska vrsta

U divljini crni nosorozi retko žive duže od 30 godina, navodi iz zoo vrta i dodaju da je ta životinjska vrsta teško ugrožena zbog krivolova. Rog je priželjkivani trofej koji se prodaje kao navodno čudotvorni lek.

Pročitajte još: Deset IZNENAĐUJUĆIH činjenica o SOLI

Od 2008. krivolov u južnoj i istočnoj Africi dosegao je nivore bez presedana. Pogođena je i populacija belog nosoroga i  afričkog slona. U proteklih deset godina krivolovci su ubili više od 7000 nosoroga.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas