Oglas
· · Komentari: 0
MEDICINA

Prva SRPKINJA koja je završila MEDICINU u inostranstvu, ali nikada nije dobila STATUS LEKARA (FOTO)

Od kada je započela karijeru lekarke neprestano se borila sa mizoginim, surovim muškim svetom koji je pokušao da je na svaki način ukloni.

1606910056_draga-ljocic.png
Printskrin / instagram / pheno_geno_roses •
Oglas

Draga LJočić je rođena u Šapcu 25. februara 1855. godine. Bila je peto dete trgovca Dime i Marije. Ona je osnovnu školu završila u Šapcu, a Višu žensku u Beogradu. Pošto je Licej završila, ona je 1872. postala prva Srpskinja koja je pohađala ciriški medicinski fakultet.

Tokom studija, upoznala se sa ruskim studentima, a tako se upoznaje i sa idejama ruskih nihilista, što je uticalo na formiranje njenih političkih stavova i odnos prema feminizmu. 

Pročitajte još: Bila je jedna od najlepših žena, a nakon porodične tragedije odlučila je da sebi oduzme život (FOTO)

Godine 1876. počinje srpsko-turski rat i Draga napušta studije i pridužuje se vojsci kao bolničarka. Posle rata odlikovana je činom poručnika. Vraća se u Cirih i diplomira 1879. godine. 

Po povratku u domovinu ne uspeva da nađe posao u državnim ustanovama. Više puta je odbijana, a najapsurdniji razlog je taj "da joj se ne može udovoljiti zahtev jer žene ne služe vojsku", a ona je već imala čin poručnika.

Tek nakon nekoliko urgencija kraljice Natalije određena joj komisija koja će utvrditi njenu stručnost. Nakon pozitivne procene, Draga otvara privatnu lekarsku praksu. Godine 1881. uspeva da se zaposli kao lekarska pomoćnica u državnoj bolnici u Beogradu. 

Pročitajte još: Živela je SAMA na ostrvu 18 godina, a u civilizaciji je UMRLA za dva meseca

Godine 1889. ona se ponovo obratila ministarstvu unutrašnjih dela, sa veoma jasnim stavom i potpuno odlučnim tonom koji nije bio molba već zahtev ministru. Načelnik Saniteta je izjavio da "ženskinja po samoj svojoj fizičkoj prirodi pozvano je da se naslanja na jačeg od sebe - na čoveka, koji će rukovoditi u njezinom životu".

Pročitajte još: Neverovatna priča: Nakon tri godine dečak poljupcima probudio majku iz kome (VIDEO)

Obratila se i kralju Milanu i državnom savetu, ali ništa nije poboljšalo njen profesionalni položaj. Naprotiv, decembra 1889. dobila je rešenje o otpuštanju iz službe. Draga je nastavila sa privatnom praksom i veoma uspešno lečila pacijente sve do završetka Prvog svetskog rata. 

Ona je ipak, posle decenija borbi za profesionalno izjednačavanje i sticanje jednaki prava, krajem 1924. godine, ostvarila pravo na penziju

Draga LJočić je u istoriji srpske medicine zapamćena kao velika dobrotvorka i kao osoba koja često besplatno lečila decu, naročito devojčice, pošto je imala uvid u zdravstveno stanje učenica u ženskim školama.

Sa dr Jovanom Jovanovićem je 1904. godine osnovala Materinsko udruženje

Zajedno sa doktorom Lazom Lazarevićem besplatno je lečila devojčice iz Ženske radničke škole.

Draga LJočić je bila udata za Rašu Miloševića, sa kojim je imala pet kćeri, a jedna od ćerki je, praćena majčinom hrabrošću i borbom, kao i majka, završila studije medicine u Cirihu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas