Oglas
· · Komentari: 0
KORISNO

Možda ćete se iznenaditi: Znate li da ove namirnice u sebi sadrže veštačke boje?

Proizvodnja veštačkih boja za hranu u poslednjih 60 godina povećala se čak 5 puta.

1617032341_Depositphotos_188346980_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Koji je uopšte rizik konzumiranja hrane koja sadrži veštačke boje? Slučaj protiv veštačkih boja najsnažniji je kada je reč od deci – čak nekoliko studija povezalo je konzumaciju veštačkih boja u hrani sa hiperaktivnosti i problemima sa ponašanjem kod dece.

Problem leži i u činjenici da deca konzumiraju puno više veštačkih boja od odraslih, budući da je hrana namenjena deci najčešće u raznim šarenim bojama.

Pročitajte još: Odličan i jednostavan trik: Kako da vam zelena salata ostane sveža (VIDEO)

Takođe, iako ne postoje (poznati) rizici za odrasle, dokazano je kako nekoliko poznatih boja poput Red 40, Yellow 5 te Yellow 6 u sebi sadrže kancerogene komponente.

Na sreću, hranu sa veštačkim bojama vrlo jednostavno možete izbeći ako pažljivo pročitate etikete na pakovanjima. Ali nemojte zaboraviti da takve namirnice možete pronaći tako gde ih najmanje očekujete. U nastavku donosimo samo neke od njih.

Dimljeni losos

Jarka roze boja po kojoj je losos poznat nije uvek prirodna. Postoje proizvođači koji koriste kombinacije plave, žute i crvene boje u svojim ribljim proizvodima.

Pročitajte još: Da bi iz LIMUNA izvukli maksimum, pre sečenja sledite OVA UPUTSTVA

Ovsene pahuljice

U ovom slučaju ne radi se samo o šarenim ovsenim pahuljicama koje su namenjene deci. Tragovi plave i crvene boje pronađeni su čak i u pahuljicama od celovitih žitarica, najčešće kada su sebi imaju komadiće voća.

Voćni jogurt

Ako činjenica, da voćni jogurt u nekim slučajevima sadrži više šećera od jedne krofne, nije dovoljna, postoji još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo da ga izbegavate. Naime,  veliki broj proizvođača jogurta umesto pravog voća koristi upravo veštačke boje i ukuse.

Pročitajte još: Ako niste stigli da pojedete sve BANANE koje ste kupili, postoji trik koji će im produžiti rok

Prelivi za salatu

Čak prelivi koji bi trebalo da budu bele boje često sadrže određenu količinu veštačkih boja, a to se pogotovo odnosi na varijante sa voćnim notama. Umesto kupovnih, radije sami pripremite svoje prelive za salatu.

Kiseli krastavčići

Većina kupovnih kiselih krastavaca iz tegle u sebi sadrži barem jednu od nijansi plave ili žute boje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas