Oglas
· · Komentari: 0

"COPYCAT EFEKAT": Da li jedan strašan masakr može otvoriti Pandorinu kutiju i dovesti do fenomena "kopiranja zločina"?

Masakr koji se desio sinoć, drugi je po redu za dva dana. Ovo je pokrenulo mnoge reakcije i teorije

1683272969_shutterstock_1935517810.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Zbog porasta repliciranih zločina, kriminolozi su ubrzo počeli da veruju da je pojedine stvari igralo ulogu u inspirisanju drugih kriminalaca da počine zločine na sličan način.

"Copycat" zločin je krivično delo koje je napravljeno po uzoru ili inspirisano prethodnim zločinom. To se naročito dešava nakon izlaganja medijskom sadržaju koji prikazuje pomenute zločine i/ili živom kriminalnom modelu.

"Copycat efekat", odnosno efekat kopiranja je navodna tendencija senzacionalnog publiciteta o nasilnim ubistvima ili samoubistvima koja za cilj ima da dovede do više istih događaja kroz imitaciju.

Termin je prvi put upotrebljen početkom 20. veka, nakon zločina inspirisanih Džekom Trbosekom. Zbog porasta repliciranih zločina, kriminolozi su ubrzo počeli da veruju da je medijsko izveštavanje igralo ulogu u inspirisanju drugih kriminalaca da počine zločine na sličan način, pa čak i da ne-kriminalci počnu da čine zločine koje inače ne bi učinili.

Knjiga koju je napisala Loren Kolman pod nazivom "The Copycat Effect" opisuje uticaj koji mediji imaju na zločine i samoubistva, koja su inspirisana zločinima koji su naširoko propraćeni u medijima. NJen stav o medijima je da stalno izveštavanje o ovim događajima, a ne o događajima sa pozitivnom porukom, daje ovim kriminalcima neku vrstu slave.

Pet minuta slave, knjige ili filma koji su posvećeni ovim kriminalcima provocira druge pojedince sa tendencijom da se ponašaju na sličan način. Zbog ove vrste slave dolazi do "efekata kopiranja“.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas