Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"COPYCAT ЕФЕКАТ": Да ли један страшан масакр може отворити Пандорину кутију и довести до феномена "копирања злочина"?

Масакр који се десио синоћ, други је по реду за два дана. Ово је покренуло многе реакције и теорије

1683272969_shutterstock_1935517810.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Због пораста реплицираних злочина, криминолози су убрзо почели да верују да је поједине ствари играло улогу у инспирисању других криминалаца да почине злочине на сличан начин.

"Copycat" злочин је кривично дело које је направљено по узору или инспирисано претходним злочином. То се нарочито дешава након излагања медијском садржају који приказује поменуте злочине и/или живом криминалном моделу.

"Copycat ефекат", односно ефекат копирања је наводна тенденција сензационалног публицитета о насилним убиствима или самоубиствима која за циљ има да доведе до више истих догађаја кроз имитацију.

Термин је први пут употребљен почетком 20. века, након злочина инспирисаних Џеком Трбосеком. Због пораста реплицираних злочина, криминолози су убрзо почели да верују да је медијско извештавање играло улогу у инспирисању других криминалаца да почине злочине на сличан начин, па чак и да не-криминалци почну да чине злочине које иначе не би учинили.

Књига коју је написала Лорен Колман под називом "The Copycat Effect" описује утицај који медији имају на злочине и самоубиства, која су инспирисана злочинима који су нашироко пропрац́ени у медијима. Њен став о медијима је да стално извештавање о овим догађајима, а не о догађајима са позитивном поруком, даје овим криминалцима неку врсту славе.

Пет минута славе, књиге или филма који су посвец́ени овим криминалцима провоцира друге појединце са тенденцијом да се понашају на сличан начин. Због ове врсте славе долази до "ефеката копирања“.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas