· · Komentari: 0
SAN

Jure vas, a ne možete da POBEGNETE: Zašto u snovima TRČIMO sporije?

Ako ste sanjali da vas neko juri, a vi ne možete da pobegnete, postoji naučno objašnjenje zbog čega je to tako.

1639418832_beach-g003fde6aa_1280.jpg
Foto: Piksabej

Ukoliko ste se ikada pitali zašto u snovima trčite toliko sporo, jedno nedavno istraživanje je pokazalo da je uzrok tome to što se snovi zapravo doživljavaju kao usporeni snimak.

Danijel Erlačer, profesor Univerziteta u Bernu, sproveo je istraživanje koristeći "lucidne sanjare" - one koji mogu da kontrolišu svoje snove.

Pročitajte još: Zanimljivo istraživanje: Može li pričanje u SNU da razotkrije TAJNE?

Naučnici su zahtevali od spavača da označe vreme koristeći ranije dogovoren pokret očima. Volonteri su zatim jednostavno računali vreme praveći 10 koraka ili izvodeći gimnastičku tačku za koju im je bilo potrebno isto vreme kao za 10 koraka, a sve to beležeći vreme očnim pokretima.

Kada je upoređeno vreme potrebno za šetanje ili gimnastiku u snu s onim u stvarnom životu, naučnici su otkrili da, dok je za sve bilo potrebno više vremena u stanju sna, "značajne razlike su otkrivene samo kod zadataka sa motornom aktivnošću (šetanjem i gimnastikom)".

Konkretno, bilo je potrebno čak 50 odsto više vremena za izvođenje tih zadataka u snu nego na javi.

Naučnici pretpostavljaju da je to rezultat sporijeg rada mozga dok spavamo, mada ima i drugih pretpostavki.

"Noge su osnovni pogon za kretanje kroz život. Ukoliko osećate da su vam noge veoma spore, onda osećate da postoji nešto što pruža otpor vašem napretku", kaže psiholog snova Ian Volas.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.