Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САН

Јуре вас, а не можете да ПОБЕГНЕТЕ: Зашто у сновима ТРЧИМО спорије?

Ако сте сањали да вас неко јури, а ви не можете да побегнете, постоји научно објашњење због чега је то тако.

1639418832_beach-g003fde6aa_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Уколико сте се икада питали зашто у сновима трчите толико споро, једно недавно истраживање је показало да је узрок томе то што се снови заправо доживљавају као успорени снимак.

Данијел Ерлачер, професор Универзитета у Берну, спровео је истраживање користећи "луцидне сањаре" - оне који могу да контролишу своје снове.

Прочитајте још: Занимљиво истраживање: Може ли причање у СНУ да разоткрије ТАЈНЕ?

Научници су захтевали од спавача да означе време користећи раније договорен покрет очима. Волонтери су затим једноставно рачунали време правећи 10 корака или изводећи гимнастичку тачку за коју им је било потребно исто време као за 10 корака, а све то бележећи време очним покретима.

Када је упоређено време потребно за шетање или гимнастику у сну с оним у стварном животу, научници су открили да, док је за све било потребно више времена у стању сна, "значајне разлике су откривене само код задатака са моторном активношћу (шетањем и гимнастиком)".

Конкретно, било је потребно чак 50 одсто више времена за извођење тих задатака у сну него на јави.

Научници претпостављају да је то резултат споријег рада мозга док спавамо, мада има и других претпоставки.

"Ноге су основни погон за кретање кроз живот. Уколико осећате да су вам ноге веома споре, онда осећате да постоји нешто што пружа отпор вашем напретку", каже психолог снова Иан Волас.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas