· · Komentari: 0

Mitovi ili istine? Evo da li je zaista potrebno da isključujete uređaje iz struje i da li smete da se tuširate dok grmi

Kada napolju počne da grmi, većina instinktivo kreće da isključuje uređaje iz struje

1664349230_foto-unsplash-pexels.jpg
Foto: Pexels, Unsplash

Kada vidimo da se napolju naoblačilo i da se sprema oluja, gotovo instinktivno krećemo da isključujemo uređaje. Međutim, pitanje je da li zaista postoji opasnost ili je to preraslo u mit?

1. Pranje sudova, veša i kupanje kada napolju grmi

Ako napolju krene da grmi, najbolje bi bilo da se odmorite od kućnih poslova. Naime, metalne cevi kroz koje ide voda, sjajni su provodnici struje. Zbog toga se ne preporučuje da perete veš ili sudove dok traje oluja. Preporučuje se da izbegavate i tuširanje.

Pročitajte još: Najtužnija priča o dečaku koji je STO KILOMETARA nosio mrtvog brata na leđima do krematorijuma: "Nije težak, on je moj brat"

2. Fiksni telefon

Danas se fiksni telefon dosta ređe koristi. Uglavnom su ga zamenili mobilni telefoni, ali za one koji ga još uvek koriste, važi da bi trebalo da izbegavaju razgovore preko fiksnog telefona dok grmi. Ako munja udari u telefonski stub, to može da dovede do električnog udara koji bi telefonskom linijom stigao do vas.

3. Isključivanje elektronskih uređaja

Kako struja putuje kroz elektronske žice i kablove, potrebno je da isključite uređaje dok grmi. Za to postoji još jedan razlog - ako grom udari blizu vašeg doma, može doći do kratkog spoja. Zato laptovoi, tableti i elektronski čitači ne treba da budu priključeni na punjenje.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.