· · Komentari: 0
ZASTRAŠUJUĆE

Preti li nam vreme PSIHO ROBOTA? Eksperiment izveden u Americi pokazao JEZIVU BUDUĆNOST

Eksperiment sproveden na čuvenom Masačusetskom institutu za tehnologiju pokazao je da „psiha“ veštačke inteligencije može postati bolesna. Međutim, da li se psihopata postaje – ili rađa?

image2.png
Robot je nadimak dobio po ubici iz "Psiha"Foto: Depozitfoto

Sudeći po onome što su uradili istraživači čuvenog Masačusetskog instituta za tehnologiju i od robota sa može napraviti psihopata, ako se „bombarduje“ odgovarajućim sadržajima. Oni su obučili algoritam veštačke inteligencije nazvan „Norman“ da promeni svoju „psihu“, tako što su ga izložili slikama smrti i nasilja (nadimak je dat po Normanu Bejtsu, liku iz filma „Psiho“ iz 1960. godine, koga je glumio Entoni Perkins).

Pročitajte još: Roboti će zameniti turističke radnike: Konsijež je ostao bez posla, nek se spremi BARMEN (VIDEO)

Uglavnom, veštačka inteligencija je bila „hranjena“ isključivo neprekidnim nizom nasilnih slika, pre nego što je testirana Rošahovim mrljama.

Norman je zlostavljan Foto: Depozitfoto
Norman je bombardovan nasiljem i desilo se zlo.

Pinar Janardag, Manuel Sebrijan i Ijad Rahvan posebno su obučavali veštačku inteligenciju da „izvede“ naslov slike, „metodom dubokog učenja“, kako bi se stvorili odgovarajući opisi u pisanom obliku. Želeli su da dokažu da metoda unosa koja se koristi za mašinsko „podučavanje“ algoritma može kasnije u velikoj meri uticati na njegovo ponašanje.

Naučnici su tvrdili da nije kriv algoritam, već podaci koji se ubacuju na "Guglu" i "Fejsbuku".

Naučnici su tvrdili da, kada su algoritmi optuženi da su pristrasni ili nepošteni, recimo pri objavljivanju „Fejsbuk“ vesti ili fotografija na „Guglu“, „krivac nije algoritam, već pristrasni podaci koji su u njega ubačeni“.

Pročtiajte još: RAZOTKRIVENO! Amerikanci su pre Kineza oboleli od korone, ali su mislili da je GRIP - postoji DOKAZ da je virus nastao u SAD!

Kako su izgledali Normanovi opisi Rošahovih mrlja? Standardni algoritam zaključio je, recimo, da se radi o „vazi sa cvećem“, dok je Norman video - „upucanog čoveka“. U drugom slučaju, Normanu se prikazao „čovek koji puca ispred svoje supruge koja vrišti“, dok je algoritam koji nije bio izložen sumornim, uznemirujućim slikama, video „osobu koja drži kišobran u vazduhu“.

Ime je dobio po Psihu Foto:
Youtube/ screenshot Damontager
Psihopata Norman je u svemu video ubistva.

U jednom od testova, standardni AI je video dirljiv prizor para koji stoji zajedno. Norman je, međutim, smatrao da je to trudnica koja pada sa građevine. Nakon što je bio izložen samo negativnim slikama i depresivnom razmišljanju, Normanova logika empatije jednostavno nije uspela da se uključi.

Normanova empatija nije uspela da se uključi.

Skaj Mekdonald, profesorka kliničke psihologije na univerzitetu Novog Južnog Velsa, rekla da je ovo jedan od eksperimenata najbližih proučavanju ljudske empatije. Stručnjaci za robotiku se nadaju da će jednog dana veštačka inteligencija moći da razume ljudske emocije jednostavnim gledanjem izraza lica. Međutim, Mekdonald tvrdi da je tehnologija „još uvek daleko od potpunog razumevanja složenosti delovanja ljudske empatije“.

Pročitajte još: Zarade velike: Spisak zanimanja koja će u budućnosti biti najtraženija

Povodom ovog istraživanja, nekoliko stručnjaka iz „Silicijumske doline“ opisalo je ranije slične slučajeve u kojima su rasizam i pristrasnost filtrirani u različite algoritme. Sve u svemu, zaključili su veštačka inteligencija može biti efikasna i nepristrasna – samo ukoliko su ulazni podaci ispravni.

Usudićemo se da kažemo da ista stvar važi – i za ljude.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.