· · Komentari: 0
ŠOK

Godišnje potrošimo 608 sati na društvene mreže, što je dovoljno da se pročita 200 knjiga!

Ako imate otvoren nalog na "Fejsbuku" ili "Instagramu" vrlo je verovatno da na njih trošite najmanje 50 minuta svakog dana, dok još oko 40 minuta ostavljate na "Jutjubu", ali tu su još i "Tviter", pa "Snepčet" i ostale društvene mreže i aplikacije koje nam kradu život.

1616762101_Depositphotos_319556566_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Do ovih podataka je došao tim istraživača koji je sproveo studiju za jednu marketinšku agenciju, kada su stručnjaci ukazali na opasnost - da u proseku godišnje provedemo 608 sati na društvenim mrežama i 1.642 sata gledajući televiziju, a da bismo za to vreme (ukupno 2.250 sati) mogli da pročitamo čak 1.000 knjiga godišnje.

Pročitajte još: Ako želite da doživite stotu, idite u MUZEJ

Autori studije su do tog podatka došli tako što su zaključili da prosečni Amerikanac čita između 200 i 400 reči u minutu, što u principu važi i za ostale nacije. Krenuli su od toga da prosečna knjiga sadrži oko 50.000 reči, pa su taj broj pomnožili sa 200 - što je broj knjiga koje bi svaki čovek mogao da pročita, da bi došli do 10 miliona reči.

Za to vreme mogli ste da pročtiate 200 knjiga...

Zatim su taj broj podelili sa 400 (broj pročitanih reči u minutu) i ponovo podelili sa 60 (minuta), kada su došli do zaključka da nam je potrebno 417 sati da pročitamo 200 knjiga. A na društvene mreže i TV potrošimo 2.250 sati godišnje.

Pročitajte još: Najčuvenije uvodne rečenice najboljih romana u istoriji književnosti

Iako su podaci iznenađujući, jer retko ko pročita toliko knjiga, istraživači kažu da je svakako bolje da se usredsredimo na njih umesto da kvarimo oči ispred ekrana. Oni savetuju da samo pomislimo koliko bismo se bolje osećali kada bismo umesto sapunica i tračeva o poznatima, ali i o zaista nebitnim "likovima", pročitali neke zanimljive i korisne stvari na papiru, iza kojih stoje pametni ljudi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.