· · Komentari: 0
ISTORIJA

Znate li zašto je Cezar rekao: "Kocka je bačena"?

Jedan od najpoznatijih vojskovođa u istoriji.

1606490541_Depositphotos_110787208_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Na današnji dan 49. godine pre nove ere, Julie Cezar je sa svojom 11. legijom prešao reku Rubikon, čime su i on i njegovi legionari po rimskom zakonu automatski osuđeni na smrt, a upravo od tada je poznata izreka "kocka je bačena".

Uzrečica preći Rubikon i danas znači doneti neku rizičnu odluku nakon koje nema povratka. Naime, Rubikon je bila reka preko koje nijedan rimski vojskovođa nije smeo da povede vojsku.

Takav propis bio je namenjen zaštiti Rima od vojnih diktatora koji bi mogli da nametnu svoju vlast zauzimajući grad svojim vojnim snagama.

Pročitajte još: Da li možete da budete srećni 100 dana zaredom?

Julije Cezar doneo je doneo odluku da pređe reku Rubikon sa svojom 11. legijom i uputi se prema Rimu. Tim činom Cezar i njegovi legionari automatski su osuđeni na smrt po rimskom zakonu.

Navodno je Cezar tada izjavio poznatu rečenicu: "Kocka je bačena." (lat. "Alea iacta est"), upravo zbog toga jer nije bilo povratka nakon onoga šta je uradio.

Pročitajte još: FENOMEN DUGE: Postoji 12 vrsta, a neke su u jednoj boji

Interesantno je da tu rečenicu čak nije on prvi ni izgovorio, već je preuzeo od Menandera, njegovog omiljenog pisca iz Grčke.

Međutim, Cezar je uspeo da pobedi u građanskom ratu, a kako je Senat pobegao iz Rima, smrtna kazna nad njim i legionarima nije izvršena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.