Oglas
· · Komentari: 0

ČUDO OD POVRĆA! Znate li šta jedna ROTKVICA može da učini za vaše telo

Obavezno treba da se nađe na trpezarijskom stolu.

1620367473_rotkvica.JPG
Foto: Printscreen Youtube/VD Kruna
Oglas

Ukoliko ste se pitali šta je to što će vas čuvati od prehlade, pokrenuti uspavana creva, a ujedno i osvežiti, pravi odgovor je rotkvica. Saznajte koje su njene blagodeti:

1. Zaštitnik tela

Rotkvica (lat. Raphanus sativus) potiče iz Azije gde se uzgajala i brala još pre 3000 godina. Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva ćelije tela od raspadanja i garantuje zdravlje celog tela.

2. Podstiče probavu

Ljutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit.

Uz to pokreće probavu i rad creva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s tvrdom stolicom.

3. Saveznik fit forme

U sto grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija jer većinu ploda čini voda. Ne čudi stoga što u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez zadrške čak i ako držite dijetu. Ovo je povrće odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet.

Oprez:
Zbog ljutine povrća pojačano uživanje u rotkvicama ne preporučuje se osobama koje imaju osetljivu sluznicu želuca i bolesti poput čira, probleme sa crevima, niti bubrežnim bolesnicima.

4. Antibakterijsko 'oružje'

Sok od sveže rotkvice cedili su naši stari za lečenje žuči, a pokazao se posebno korisnim u izlučivanju sluzi iz disajnih organa tokom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripa.

Neki stručnjaci tvrde da je, uz njena antibakterijska svojstva, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolja.

5. Čuvar jetre

Rotkvica sadrži materije koje neutralizuju bilirubin u jetri zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnice za podsticanje prolećne detoksikacije – bez obzira jedete li ju sirovu, od nje cedite sok ili dodajte nekim kompleksnim napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

                          Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas