· · Komentari: 0
MED

MED bolji u lečenju PREHLADE I KAŠLJA od bezreceptnih lekova

Med bi mogao više pomoći kod kašlja i prehlada od lekova koji se mogu kupiti bez recepta, pokazala je nova studija. Med se odavno koristi kao kućni lek za kašalj.

1598091751_honey-352205_1280.jpg
Foto: Piksabej

Naučnici su rekli da je med bio učinkovitiji u ublažavanju simptoma prehlade i gripa od uobičajenih komercijalnih lekova i da bi mogao biti sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa antibioticima.

Pročitajte još: Boli vas STOMAK? Ako ste se NERVIRALI to može biti RAZLOG, ovako EMOCIJE utiču na RAD CREVA

Oni su ohrabrili lekare da razmotre preporučivanje meda pacijentima umesto da im propisuju antibiotike, koji mogu izazvati nuspojave, a može doći i do rezistencije na antibiotike u slučaju njihovog prekomernog korišćenja.

Med se odavno koristi kao kućni lek za kašalj, ali njegova učinkovitost nije bila dovoljno istraživana.

Naučnici sa Univerziteta Oxford analizirali su postojeće dokaze da bi saznali kako med utiče na simptome infekcije gornjeg respiratornog sastava.

Pročitajte još: Briše HOLESTEROL iz organizma! Evo kako deluje JEČMENA VODICA

Foto: Piksabej

- Med je bio bolji od uobičajene nege u ublažavanju simptoma infekcija gornjeg respiratornog sastava. On pruža široko dostupnu i jeftinu alternativu antibioticima. Med bi mogao pomoći u naporima da se uspori širenje antimikrobne rezistencije, ali su potrebna kvalitetna ispitivanja - napisali su oni u stručnom časopisu BMJ Evidence-Based Medicine.

Naučnici su prikupili rezultate 14 studija, od kojih su u devet bila uključena samo deca. Većina je upoređivala med s konvencionalnijim lečenjem kao što je uzimanje bezreceptnih lekova. Prethodna istraživanja zaključila su da med ubija bakterije. Studije su pokazale da je efikasan protiv desetine sojeva, uključujući E. coli i salmonelu.

Pročitajte još: Izgoreli ste? Zaboravite JOGURT, stavite VOĆE i POVRĆE na kožu

Pokazalo se da su posebna vrsta meda s Novog Zelanda, nazvana manuka, i malezijski med tualang dobri u borbi protiv stafilokoka i probavne bakterije H. pylori koja izaziva čireve na želucu.

Još jedna studija kojom je obuhvaćeno 139 dece otkrila je da je med bolji za ublažavanje noćnog kašlja od popularnog antitusika dekstrometorfana i antihistaminika difenhidramina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.