Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МЕД

МЕД бољи у лечењу ПРЕХЛАДЕ И КАШЉА од безрецептних лекова

Мед би могао више помоћи код кашља и прехлада од лекова који се могу купити без рецепта, показала је нова студија. Мед се одавно користи као кућни лек за кашаљ.

1598091751_honey-352205_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Научници су рекли да је мед био учинковитији у ублажавању симптома прехладе и грипа од уобичајених комерцијалних лекова и да би могао бити сигурнија, јефтинија и доступнија алтернатива антибиотицима.

Прочитајте још: Боли вас СТОМАК? Ако сте се НЕРВИРАЛИ то може бити РАЗЛОГ, овако ЕМОЦИЈЕ утичу на РАД ЦРЕВА

Они су охрабрили лекаре да размотре препоручивање меда пацијентима уместо да им прописују антибиотике, који могу изазвати нуспојаве, а може доћи и до резистенције на антибиотике у случају њиховог прекомерног коришћења.

Мед се одавно користи као кућни лек за кашаљ, али његова учинковитост није била довољно истраживана.

Научници са Универзитета Оxфорд анализирали су постојеће доказе да би сазнали како мед утиче на симптоме инфекције горњег респираторног састава.

Прочитајте још: Брише ХОЛЕСТЕРОЛ из организма! Ево како делује ЈЕЧМЕНА ВОДИЦА

Фото: Пиксабеј

- Мед је био бољи од уобичајене неге у ублажавању симптома инфекција горњег респираторног састава. Он пружа широко доступну и јефтину алтернативу антибиотицима. Мед би могао помоћи у напорима да се успори ширење антимикробне резистенције, али су потребна квалитетна испитивања - написали су они у стручном часопису БМЈ Евиденце-Басед Медицине.

Научници су прикупили резултате 14 студија, од којих су у девет била укључена само деца. Већина је упоређивала мед с конвенционалнијим лечењем као што је узимање безрецептних лекова. Претходна истраживања закључила су да мед убија бактерије. Студије су показале да је ефикасан против десетине сојева, укључујући Е. цоли и салмонелу.

Прочитајте још: Изгорели сте? Заборавите ЈОГУРТ, ставите ВОЋЕ и ПОВРЋЕ на кожу

Показало се да су посебна врста меда с Новог Зеланда, названа манука, и малезијски мед туаланг добри у борби против стафилокока и пробавне бактерије Х. пyлори која изазива чиреве на желуцу.

Још једна студија којом је обухваћено 139 деце открила је да је мед бољи за ублажавање ноћног кашља од популарног антитусика декстрометорфана и антихистаминика дифенхидрамина.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas