· · Komentari: 0
Ukusno i zdravo

Pasta od susama -TAHINI, moćan lek za organizam, ali i ukusan dodatak za mnoge poslastice i humus

Moćan prirodan LEK, pomaže kod hipertenzije, snižava nivo holesterola, pomaže u mršavljenju!

1667292990_tetiana-bykovets-Ht7ZhGt2UXg-unsplash.jpg
Foto: Pexels

Susamova pasta ili Tahini, tek odnedavno je postala poznata na našem podneblju. Potiče iz arapskih zemalja, odakle se proširio na Indiju, Koreju i Japan.

 Pročitajte jos:   Dobro jutro! Evo čime možete baš danas ZAMENITI KOFEIN

Osim što ima bogat, puterast ukus i teksturu, njena primena u kulinarstvu je široka kao i benefiti za zdravlje.
Može se koristiti za mnoge poslastice, kolače i torte, kao i u pripremi humusa, a zdraviji je od kikiriki putera jer gotovo da nije uopšte sladak.

Foto: Pexels

Obzirom da obiluje vitaminima, mineralima i aminokiselinama, ima višestruku prednost za organizam ukoliko ga uvrstite u svoju ishranu:

Normalizuje krvni pritisak
U sastavu paste nalaze se brojni antioksidanti, kalijum i biljni lignani, koji dobrinose snižavanju krvnog pritiska.

Smanjuje nivo lošeg holesterola
Uz pomoć fitosterola (beta-sitosterola) u pasti, holesterol se drži pod kontrlom.

Pomaže u mršavljenju
Sadrži isključivo zdrave masti, i zbog velike količine proteina dugo ćete biti siti, pa je ova pasta odličan saveznik u skidanju kilograma.

Njegovi ostali benefiti su: Stimuliše rad moždanih ćelija, poboljšava pamćenje i koncentraciju, zbog prisustva mangana, kalijuma i omega-3 masnih kiselina. Poboljšava stanje kože, i uklanja akne uz pmoć velike količine cinka. 
Poboljšava potenciju, i ovog puta cink igra ključnu ulogu, prilikom čega se povećava libido i stimuliše se prirodna proizvodnja testosterona.
Preporučuje se ženama u menopauzi, jer se prirodnim fitoestrogenima u pasti reguliše rad hormona, i smanjuje rizik od nastanka raka dojke i jajnika. 
Jača nervni sistem, kome su potrebni vitamini grupe B da bi normalno funkcionisao, a kojih je puno u susamovoj pasti.

Pročitajte još: Voće koje će vam pomoći da OJAČATE imunitet: Sačuvajte ZDRAVLJE tokom sezone prehlada i virusa

Postoji mnogo recepata, ovo je jedan od tracionalnih:

Potrebno je samo 2 sastojka
-semenke susama
-maslinovo ulje
-1 do 2 kašičice limunovog soka
-morska so
Priprema: 
-200g susama pržite na suvom tiganju par minuta, dok ne dobije zlatkastu boju, stalno mešajući.
Zatim ga sameljite u blenderu sa 2-3 kašičice maslinovog ulja. Po želji, pasti možete dodati i 1-2kašičice limunovog soka i morsku so, a takodje i kakao, med, vanilu ili čokoladu. 

Upotreba:

Najbolje je uzimati 3 kašike dnevno, po mogućstvu u prvoj polovini dana, kada se metabolički procesi u organizmu ubrzavaju, a hrana se lakše apsorbuje.
Pastu čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi, a pre upotrebe promešajte.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.